Hovedparten af besparelserne skal hentes på lønudgifter, hvilket vil kunne betyde færre timer med to voksne i klasserne. Det vil betyde øget behov for bistand i de sammenlagte klasser, hvilket vil kræve yderligere indsatser fra eksempelvis skolernes interne ressourcepersoner, ressourceteamet, PPR-psykologer, Det Gule Team, UU-vejleder samt Børn og Families sagsbehandlere i et system, der allerede er presset på at leve op til de nuværende behov.
Ligeledes kan man forvente, at der vil opstå et øget pres på specialskolerne og heltidsundervisningens skoletilbud. I den forbindelse ser vi positivt på, at erhvervsklassen oprettes allerede i 8. klasse.
Ligesom det gør sig gældende for børnene, vil det for medarbejderne give usikkerhed i forhold til arbejdssted og kontinuitet i teamsamarbejde, da der i større grad vil kunne ske ændringer fra skoleår til skoleår. Uforudsigelighed i arbejdet kombineret med flere børn i klasserne og færre til at løse opgaverne vil gøre det sværere at lykkes med det enkelte barn, såvel som med klasserne både fagligt og socialt.
Flere børn i klasserne, med en forventning om flere børn der mistrives, vil presse medarbejderne på øget samarbejde med forældre, forskellige ressourcepersoner og samarbejdspartnere, hvilket alt andet lige vil gå fra tid til samarbejde omkring og forberedelse af undervisning. Dette vil kunne betyde forringet fagligt udbytte for eleverne, såvel som udfordrede sociale fællesskaber, der kan skabe en ond spiral. Dette vil kunne stresse og skabe mistrivsel blandt medarbejderne og få en negativ betydning for arbejdsglæden.
En potentiel afledt udgift af spareforslaget vil kunne blive øgede omkostninger til vikardækning som følge af sygefravær. Det er en af de helt store poster på skolens budget, da det udover løn til vikardækning også indeholder løn til den syge medarbejder.