Leder: Tænk ind i boksen

Leder: Tænk ind i boksen
Arkivfoto
| ABONNENT | 26. APR 2021 • 17:25
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
26. APR 2021 • 17:25

LEDER

En rigtig interessant sag skal i denne uge op i kommunalbestyrelsen. Dansk Folkeparti foreslår simpelthen, at Bornholms strategi omkring eldrevne biler og busser skal til folkeafstemning den 16. november, når vi alligevel skal til kommunalvalg.

Det er faktisk svært at tale imod den idé. Og ikke så meget på grund af emnet, langt mere fordi der er meget godt at sige om folkeafstemninger. Spørg bare i Schweiz, hvor man stemmer omkring fire gange om året, om alt mellem himmel og jord. Det har man gjort i over 100 år.

For schweizerne er de hyppige folkeafstemninger en chance for at korrigere beslutninger, som politikere har truffet. Og de gør det på et oplyst grundlag: Tre universitetsstudier viser alle sammen, at cirka tre ud af fire schweizere har et godt kendskab til de emner, som de stemmer om.



Fra Folkemødets hjemstavn kan vi vise hele landet, at vi mener Folkemødets tanker alvorligt året rundt, og at vi også lader handling følge ord.

Modsat hvad man indimellem hører, fører de schweiziske afstemninger heller ikke uansvarlige beslutninger med sig. Schweizerne har tværtimod forkastet et forslag om seks ugers ferie om året i stedet for fire. Forskningen viser også, at økonomien er bedre og væksten højere i de schweiziske kantoner, hvor man stemmer om mest. Om det skyldes de mange afstemninger kan måske så være en anden historie, men i hvert fald forholder det sig sådan.

I Danmark har vi været mere fodslæbende. Eller rettere: Kommunerne har. Uden at ret mange ved det, blev der for tre år siden ellers åbnet for, at de danske kommuner kan holde ikke bare vejledende (som DF foreslår det i sagen om elkøretøjerne) men også bindende folkeafstemninger. Lige siden har landets kommunalbestyrelser så bare sørgeligt forsømt at bruge det værktøj, som de her blev givet. Særligt med tiden kunne flere folkeafstemninger sikkert ellers føre til mindre politikerlede og mere aktivt involverede borgere. At stemme om mere ville også tage en helt konkret konsekvens af, at danskerne faktisk interesserer sig for politik og gerne vil have indflydelse, men bare mindre og mindre kan se sig selv i de pakkeløsninger, som partierne tilbyder os.

Men hør nu: Hvad man ikke har formået i resten af Danmark, kan vi gøre på Bornholm. Fra Folkemødets hjemstavn kan vi vise hele landet, at vi mener Folkemødets tanker alvorligt året rundt, og at vi også lader handling følge ord. Årlige folkeafstemninger (lad os nu bare starte stille) ville gå landet rundt, styrke en fortælling om Bornholm, der allerede findes, og måske ligefrem tiltrække tilflyttere. "Vil du tages alvorligt? Så flyt til Bornholm". Man behøver ikke en gang nogle dyre bureauer for at finde et rammende slogan.

Men nuvel da: På torsdag vil et stort flertal forventeligt skyde DF's forslag ned. Sikkert blandt andet ved at sige, at det vil blive dyrt. Og ja, det vil koste omkring en million, for blandt demokratiets mange gode egenskaber har desværre aldrig hørt, at det er gratis.

Ikke at få stemt om elbilerne vil heller ikke være nogen katastrofe. Langt mere synd vil det være, hvis hele tanken bag går med i graven, når DF og de andre har talt færdig.