DF vil holde lokal folkeafstemning om elbiler og elbusser

DF vil holde lokal folkeafstemning om elbiler og elbusser
Arkivfoto
| 26. APR 2021 • 10:37
Jakob Nørmark
Journalist

26. APR 2021 • 10:37

POLITIK

Hvis det står til Dansk Folkeparti, skal bornholmerne ikke kun vælge nye medlemmer af kommunalbestyrelsen og regionsrådet 16. november. Partiet foreslår at afvikle en folkeafstemning om kommunens strategi for grøn mobilitet. På torsdag skal kommunalbestyrelsen beslutte, om der skal reserveres en million kroner til folkeafstemningen samt forudgående debatter og informationsmateriale.

Konkret foreslår Dansk Folkeparti, at bornholmerne skal stemme om følgende: "Alle kommunale køretøjer skal være eldrevne i 2025, samt at der opsættes ladestandere i alle byer med over 450 indbyggere".

Vælger borgerne at støtte den grønne omstilling ved en afstemning, mener Dansk Folkeparti, at der vil være givet mandat til, at politikerne i den kommende valgperiode kan arbejde på, at alle kommunale køretøjer – biler såvel som busser – skal være eldrevne ved udgangen af 2025,

Bornholms Regionskommune har beregnet at gennemførslen af en fysisk folkeafstemning, der afvikles samme dag som kommunalvalget, vil koste 986.000 kroner. Administrationen bemærker i fremstillingen af sagen, at det endnu ikke er beregnet, hvad det vil koste, hvis alle kommunale køretøjer skal være eldrevne ved udgangen af 2025.

 


DF's motivation for en folkeafstemning

"Kommunalbestyrelsen har i første kvartal 2021 besluttet at fordyre udbuddet af kommunale biler med op til 3 mio. kr., da man besluttede at der skulle tages udgangspunkt i elbiler.

Ligeledes har man finansieret 4 nye elbusser med statslig hjælp for at skabe forudsætningerne for en videre udrulning af elbusserne på hele øen.

At omkalfatre den kommunale køretøjsflåde er en dyr affære. 4 busser kostede i omegnen af 16 mio. kr. og de kommunale personbiler steg med 3 mio. i forventede udgifter i det nye udbud. Dertil kommer der så ladestandere, værkstedsfaciliteter mm. Alt i alt kan bornholmerne se frem til uoverskueligt store anlægsinvesteringer, når der er i omegnen af 36 busser som ville skulle skiftes i de kommende år.

Derfor ønsker Dansk Folkeparti at sende arbejdet med den grønne mobilitet til folkeafstemning i forbindelse med det kommende kommunalvalg således, at den kommende kommunalbestyrelse har et folkeligt mandat at arbejde videre på, eller har fået klar besked fra bornholmerne på, at det er den nære velfærd, som der skal fokuseres på.

Det er Dansk Folkepartis hensigt, at der skal afholdes to til tre debatter og laves oplysende materiale forud for afstemningen, så bornholmerne får så mange fakta som muligt forud for at de skal sætte deres kryds, og på den måde nemmere kan forholde sig hvilken påvirkning at en omlægning får på klimaet, CO2 regnskab, likviditet, drift og for de muligheder for at kunne have brugt pengene på noget andet."