Leder: Benzin og boliger

Leder: Benzin og boliger
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 9. APR 2021 • 17:21
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
9. APR 2021 • 17:21

I denne version er sætningen "Så længe den plan ikke findes, vil Beredskabsstyrelsen ..." ændret til det korrekte: "Så længe den plan ikke findes, vil regionskommunen ...".

 

LEDER

Det er ikke så svært at forstå det, når erhvervsmanden Michael Møller undrer sig en smule for tiden.

Den driftige ejer af blandt en hel del andet Slottet i Rønne vil gerne fjerne et nyere anneks foran hovedbygningen. Her må der bo op til 15 personer, men ingen bor i annekset, der altså er godkendt som bolig.

I stedet vil Michael Møller opføre 15 nye lejligheder, hver med to værelser. Altså samme antal boligenheder, omend med plads til, at der bor lidt flere mennesker. Men det kan Michael Møller ikke få lov til.

Sagen er den, at der mindre end 100 meter fra Slottet ligger tre såkaldte risikovirksomheder: Bornholms Energi & Forsyning, der oplagrer olie. Og Kuwait Petroleum og Uno-X Energi, der begge har både olie og benzin stående.

 

At Michael Møller med planen om de 15 nye boliger også vil levere et rigtig fint bidrag til at løse et problem for det samlede Bornholm kan desværre ikke sætte love og regler ud af kraft

 

For alle tre virksomheder gælder, at de er i gang med at få undersøgt den risiko, de udgør for omgivelserne. Det er et stykke arbejde, som kommunens Center for Natur og Miljø koordinerer, men som en række andre myndigheder også er med i. Arbejdet skal groft sagt munde ud i en plan for, hvem der gør hvad, hvis der skulle ske en ulykke på en af de tre virksomheder.

Så længe den plan ikke findes, vil regionskommunen "ud fra et forsigtighedsprincip" ikke godkende, at Michael Møller sætter i værk og skifter de 15 beboelsesgodkendte værelser i annekset foran Slottet ud med 15 lejligheder. Ja, ifølge Beredskabsstyrelsen vil det faktisk slet ikke være muligt, hvad enten så styrelsen sagde ja eller nej.

De potentielt farlige siloer med brændstof har stået på Rønne Havn siden morfar var dreng, bogstaveligt talt: Avisen har fotos af dem, der er taget i halvtredserne. I den tid har Slottet både været brugt som bolig for ældre og senest flygtninge, altsammen uden at nogen har skænket siloerne videre mange tanker af den grund.

Det virker jo umiddelbart mærkeligt. Men det forholder sig bare også sådan, at der er forskel på en eksisterende (godkendt) bebyggelse og en ny bebyggelse. De første kan blive lovligt liggende, men de sidste kan ikke blive opført i den situation, der foreligger nu.

Der er ikke så meget at gøre ved det. Og at Michael Møller med planen om de 15 nye boliger også vil levere et rigtig fint bidrag til at løse et problem for det samlede Bornholm kan desværre heller ikke sætte love og regler ud af kraft. En del af øens boligproblemer består i, at mange yngre gerne vil flytte i hus, og at mange ældre gerne vil flytte ud af deres hus – men ikke har alverdens mange steder at sende deres flyttelæs hen. Vi har simpelthen brug for flere boliger, og det er glædeligt, at en del er på vej, ikke bare på og ved Slottet i Rønne, men også en hel del andre steder.

Så let på hatten og smil næste gang du ser Michael Møller. Og gør det samme, hvis du løber på den måske lidt mindre kendte Michael Brandt-Bernbom, der det seneste år har været leder af Natur og Miljø. Uden at hverken han eller andre helt kan forklare hvorfor, stod arbejdet med at sikkerhedsvurdere de tre virksomheder helt stille, før Brandt-Bernbolm trådte til og satte tempoet op i denne sag. Det var rigtigt og godt set.