Larsen-Jensen om energiøen: Ro på nu, Bornholm!

SYNSPUNKT | ABONNENT | 8. FEB 2024 • 05:30
Af:
Claus Larsen-Jensen
gruppeformand for Socialdemokratiet
SYNSPUNKT | ABONNENT
8. FEB 2024 • 05:30

Claus Larsen-Jensen (S) tror stadig på, at Energiø Bornholm bliver til noget.

Denne uges store historie er, at nu er der nok tvivl om Energiøen overhovedet bliver en realitet. Forsiden og lederen i Bornholms Tidende. Og alle de skeptiske er der også med tvivlen. Det er ikke ukendt, at en sådan tvivl altid rejses ved alle store og små nye projekter på Bornholm. Først er der skepsis: Mon det bliver til noget. Så bliver det til: Det lykkes nok ikke, men vi venter og ser. Går det galt så lyder det: Hvad sagde jeg. Lykkes det, så lyder det: Nå, det var nu meget godt.

Det er vel naturligt, at der rejses spørgsmål, når projektet er så gigantisk stort. Selvfølgelig skal staten og private aktører have fokus på økonomien og andre udfordringer i et så gigantisk projekt.

Min anbefaling er: Ro på nu Bornholm. Staten har sat et stort projekt i søen. 17 mia. statslige kroner. Private investorer skal kunne lave en forretning ud af etableringen af havvindmøllerne, og debatten ligger i forbindelse med et udbud med masse omkostninger, der skal tages stilling til. Det giver selvfølgelig en diskussion. Ingen kan selvfølgelig give garantier for investeringer, som man ikke selv beslutter, men hold nu fast i følgende fakta, udover det store statslige engagement. Der bliver tale om elproduktion til tre mio. husstande. Vi har to mio. husstande i Danmark. Energiøen skal levere grøn strøm til Sjælland og Tyskland. Det passer helt ind i den plan EU har, med tilslutning af Danmark, om vindenergi og brint/grønne brændstoffer. Energiøen indgår i den store plan for havvindmøller i Østersøen. Staten, Regering og Folketing og store virksomheder arbejder for det. Der er planer om et brintrør gennem Østersøen, som giver mening til, at der skal produceres grønt brændstof på Bornholm af overskydende el. Det er samtidig en helt central del af Bornholms nye udviklingsmuligheder. Fire ministre i regeringen har meldt til Bornholms Regionskommune, at regeringen vil fremme, at Bornholm som led i loven om Energiparker skal kunne tiltrække grønne virksomheder. Det giver jo kun mening, hvis der er en energiø.

Lea Wermelin, som er Socialdemokratiets ordfører på området, siger, at det er ikke disse ryster, der lyder blandt ordførerne, der forhandler herom. Erhvervsminister Morten Bødskov var på Bornholm i mandags den 5. februar, hvor vi, borgmesteren m.fl., var i Rønne Havn på Vindmøllepladsen for netop at tale om perspektiverne.

Bornholm skal ikke kun have ro på inden, der råbes ulven kommer. Men også have is i maven. Og så målrettet gå efter den udviklingsdagsorden for Bornholm, som med Energiø og meget andet kan løfte Bornholm økonomisk. Vi skal på Bornholm have en klar vision og gå efter det, for går vi selv rundt og sår tvivl, så er det ikke gavnligt.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT