Kaas: Vi husker de gode vaner

Kaas: Vi husker de gode vaner
LEDER | DEBAT | Torsdag 7. december 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER | DEBAT | Torsdag 7. december 2023 • 05:30

Det er højsæson for sygdom. Heldigvis har vi alle nøglen til en tryg vinter – og mange bruger den.

Den bedste medicin mod vinterens sygdomme? Det er selvfølgelig de gode vaner, vi lærte under corona.

Lige nu hoster og hakker vi i kor, og rigtig mange lægger sig med luftvejsinfektioner. I Tidende tager vi et lille kig på det bornholmske sygdomsbillede i dag, og i den forbindelse er det værd at huske på, at ganske små handlinger kan have stor indvirkning.

Sundhedsstyrelsen er som altid ude med sine gode råd: Bliv hjemme, hvis du er syg. Luft ud. Vask hænder og brug håndsprit. Gør rent, og host og nys i ærmet. Vi var virkelig gode til det, dengang vi frygtede, at covid-19 kunne være livstruende for os alle sammen, og mange har taget erfaringerne fra dengang med sig videre.

Sampension er ude med en ny undersøgelse, som viser, at mere end hver sjette dansker har droppet de gode vaner fra coronapandemien. Undersøgelsen bliver sådan set vinklet som et problem, men det er vel egentlig ikke nogle helt dårlige tal? De fortæller jo også, at fem ud af seks danskere faktisk er blevet bedre til at beskytte sig selv og andre mod sygdom, og det er vel egentlig en rigtig fin nyhed?

Det er vigtigt, at vi passer på hinanden, for selv om mange ikke behøver at være sådan synderligt bange for at løbe ind i en omgang corona, influenza eller andre af årstidens genvordigheder, så kan sygdommene som bekendt stadig være livstruende for mange – ikke mindst de ældre.

Så hvis vi bare går på arbejde og familiebesøg, som vi plejer, selv om vi altså hoster og hakker som et lokomotiv, så udsætter vi vores medmennesker for virus og sygdom, som potentielt kan gøre dem rigtig ondt.

Omsorg, ansvar og fællesskab var nogle af nøgleordene under corona. Dem kan vi roligt hive frem igen, når månederne hedder december, januar og februar.

Følg debatten på facebook!


En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT