Kaas: Lad være med at ødelægge andres ting

Kaas: Lad være med at ødelægge andres ting
LEDER | 15. APR 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
15. APR 2024 • 05:30

Vi skal blive bedre til at lære de unge, hvor meningsløst det er at bruge tiden på at begå hærværk, for det fjerner fokus fra større og langt vigtigere problemer.

Siden 2021 har Bornholms Politi årligt modtaget over 200 anmeldelser om hærværk. 2023 topper med 240 anmeldelser, og i statistiske tal betyder det altså, at på to ud af tre dage tikker der en anmeldelse ind til ordensmagten om, at der er begået hærværk et eller andet sted på øen.

Det kunne Tidende løfte sløret for lørdag, og når offentlige toiletter bliver smadret, og biler får påført ridser i lakken, så skal politiet altså bruge ressourcer på noget, som jo er med til at fjerne fokus fra alt det, som betjentene i langt højere grad burde bruge deres tid på.

Der er stadig en kriminel underverden, der lever og trives på Bornholm, og hvis man skulle vælge mellem indsatser mod narko og våben eller de her små, mere eller mindre ligegyldige drengestreger, så er dét vist ikke så svært. Vi kan godt li' at male et billede af Bornholm som et flot samfund med et stærkt sammenhold, og dét forpligter.

Politiet anslår ikke overraskende, at det oftest er unge mennesker, der står bag de her kedelige hærværksepisoder, og det rejser jo en række spørgsmål: Keder de unge sig for meget? Oplyser vi dem nok om konsekvenserne? Er deres tilknytning til lokalsamfundet stærk nok?

Hærværk er ikke bare et spørgsmål om materiel skade. Det handler om at rykke ved vores følelse af tryghed og tilhørsforhold i vores fælles rum. Når et offentligt toilet for eksempel bliver ødelagt, så bliver det lynhurtigt et symbol på forfald – og på vores manglende evne til at tage vare på vores eget og hinandens velbefindende.

Det er vores fælles ansvar. Og de unge lømler, der ikke kan finde ud af at passe på vores fælles ejendom, skal via forebyggelse, uddannelse og ikke mindst håndhævelse af konsekvenserne finde ud af, at det, de laver, er totalt og aldeles meningsløst. Så kan det være, at vi kan få ændret den kedelige statistik.