Noget helt andet er, at der lige så sikkert som amen i kirken, bliver færre og færre faglærte og færre og færre unge, der vil tage en faglært uddannelse på Bornholm. Hjemme hos os er to ud af syv børn faglærte og bor på Bornholm; vi har en ny udlært tømrersvend og én der er ved at blive smed. Den nyeste forskning fra Syddansk Universitet peger på, at det er os selv som forældre, der har allermest travlt med at få børnene til at tage ”over” for at studere. Det ligger så dybt i os her på egnen, at også en analyse fra Center for Regional og Turismeforskning i Hasle udpeger det som et problem, at nogle unge flytter frem og tilbage, fordi det ”ikke altid er lige nemt at få hældt de unge ud af reden”. Der er en stemning af, at hvis man har ben i næsen, så tager man benene på nakken og kommer af sted ud af øen. Det er nok ikke den bedste måde at få de unge til at blive lidt længere på. Hvis vi gerne vil have struktører og elektrikere til vores grønne omstilling på Bornholm, så har vi som forældre selv en rolle at spille i det.
Alkohol er et forældet ledelsesværktøj
Hvis vi lige et øjeblik bliver hos de unge. Dem der er flyttet og kommer hjem og arbejder i turismen om sommeren. Kan vi tilbyde dem en kulturændring, så det ikke er dem med den mest løse tilknytning til arbejdspladsen, der får mindst ledelse og mindst uddannelse. Er det nu, at de skal tilbydes uddannelse i tysk om formiddagen inden frokostserveringen begynder eller have tilbud om at tage et kørekort hen over sommeren på deres fridage. Jeg synes, at alkohol som belønning, teambuilding og ledelsesværktøj burde have udspillet sin rolle, hvis et sommerferiejob på Bornholm skal rykke noget for de unge og på deres cv. Det er dem, der har mest brug for uddannelse og ledelse. Det er forbundet med store krav om professionalisme både at være ung faglært og ung ufaglært i turismeindustrien på Bornholm, og det skylder vi måske at anerkende de unge medarbejdere for. Det samme kan man sige om de andre vandrende arbejdstagere, der ikke er vores egne hjemvendte børn, men de tusindvis af folk fra andre lande, der vælger at arbejde her nogle måneder eller år.
Turismen skal fordobles
Hvis vi vender tilbage til de 3.000 arbejdspladser, der er klimaeksponerede, og antager, at halvdelen af dem kan omstille sig til en mere grøn profil. Så kommer vi stadigvæk til at mangle 1.500 arbejdspladser på Bornholm på sigt. Analyserne af potentialet i energiøen peger på 200 arbejdspladser i anlægsfasen og 100, når energiøen er i drift. I store træskolængder betyder det, at Bornholm skal udvikle turismen, så der kommer 1.000 flere arbejdspladser. Hele året. Det er måske ikke helt utænkeligt, at det kan lade sig gøre. De seneste 10 år er antallet af personbiler med færgen blevet fordoblet. Det kan gentage sig de næste 10 år. Der ligger en helt ny turismestrategi, der peger på at samle udviklingskræfterne om Nexø, Aakirkeby og Hasle og holde dem åbent hele året. Aakirkeby er et dejligt sted at bo med mange veldrevne institutioner, men nogen stor turistfælde bliver det næppe foreløbigt. Det bliver til gengæld måske Tejn. Det er der folk, der ved meget mere om end mig.