Historisk vrøvl i spalterne

KOMMENTAR | DEBAT | 3. JAN • 19:00
Af:
Jacob Lyster
Østermarie
KOMMENTAR | DEBAT | 3. JAN • 19:00

Jacob Lyster går i rette med artikel.

Det er forstemmende at læse artiklen “Sillehoved tager os denne gang på en historisk tur til Østermarie Kirke” i avisen den 30. december 2024.

Det er en sjældent elendig cocktail af fejl, fri fantasi og uunderbyggede påstande, der gør mere skade end gavn for forståelsen af lokalhistorien.

Madonnafiguren

Lad os starte med historien om madonnafiguren, som påstås at være købt af Martin Andersen Nexø i Dresden under 2. Verdenskrig, hvor byen angiveligt skulle have været en del af Østtyskland.

Dette er faktuelt forkert. Dresden blev først del af Østtyskland i 1949, og der findes ingen dokumentation for, at Nexø nogensinde havde noget med figuren at gøre.

Videre hævdes det, at Nexø gik på Østermarie Højskole og havde et særligt bånd til stedet. Det er rent opspind, der romantiserer en historisk figur uden noget som helst belæg.

Irsk byggeskik?

Den mest absurde påstand er dog den om irsk byggeskik fra 900-tallet i den gamle kirke.

Østermarie Kirke er fra 1100-tallet, og der findes intet bevis for, at irske bygmestre har arbejdet på Bornholm. Denne idé er en ubegrundet teori, der bliver præsenteret som fakta – en dybt uansvarlig tilgang til historieformidling.

Runestenene bliver heller ikke skånet. Påstanden om, at en sten bærer et “propelkors” kaldet “den irske rose,” er fri fantasi. Hagekorset er et almindeligt kristent symbol, og der er intet, der forbinder det med irske bygmestre.

Slap journalistik

Artiklen er fyldt med lignende sludder.

Jens Kofoeds påståede grav i Østermarie? Ingen dokumentation.

Ægteparret Poul Høm og Lisbeth Munch-Petersen som særligt knyttet til Bornholm? Overdrevet.

Denne artikel er et monument over slap journalistik. At udgive spekulation og fejl som fakta er en hån mod læserne og mod den lokalhistorie, som Tidende burde formidle med respekt.

Bornholms historie fortjener bedre.

 

Fejl i artikel

Der har været kritik af nogle af de historiske fakta, som blev bragt i forbindelse med Søren P. Sillehoveds artikel om Martin Andersen Nexø og madonnafiguren i Østermarie Kirke. Sillehoved beklager at have læst nogle af sine kilder forkert. 

Tidende undskylder for fejlene



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT