Hele området, som giver vand til Risebækken, bør fredes

Hele området, som giver vand til Risebækken, bør fredes
Risebækken.
SYNSPUNKT | ABONNENT | 28. JAN 2023 • 09:13
Af:
Torben Westh Jensen
Borgerforeningen Energiø Bornholm
SYNSPUNKT | ABONNENT
28. JAN 2023 • 09:13

Den nuværende fredning af Risebækken giver ikke mening, hvis området nord for Søndre Landevej laves om til et kæmpe industriområde med store bygninger og masteskove, da det vil ødelægge Risebækken for altid.

 

Åbent brev vedrørende redning af Risebækken til miljøminister Magnus Heunicke, klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og borgmester Jacob Trøst.

Kære Magnus, Lars og Jacob.

Medlemmerne af Borgerforeningen Energiø Bornholm er meget bekymrede for Risebækkens fremtid i forbindelse med placeringen af landanlægget til Energiø Bornholm.

Risebækken er et vandløb på Sydbornholm, der med et fantastisk flot vandfald har sit udløb i nærheden af Risegaard.

Risebækken er helt unik bornholmsk natur, og der er pt. fredet 11 hektar rundt om Risebækken syd for Søndre Landevej.

Men Risebækken er mere end vandløbet og arealet syd for Søndre Landevej.

Vandet i Risebækken kommer fra et stort område nord for Søndre Landevej, der blev kaldt Duegårdsengene, som strækker sig fra Store Hallegård til Soldatergård og Duegård og sydover mod Søndre Landevej.

Duegårdsengene ligger midt i det store bruttoområde, der af energinet er udpeget til at placere transformatorstationen til Energiø Bornholm.

Borgerforeningen Energiø Bornholm mener, at hele området, som giver vand til Risebækken, skal fredes og enten forblive landbrugsjord eller føres tilbage, som det var før rørlægningen til et stort engområde.

Danmarks Naturfredningsforening har udtalt, at det 'bare' er landbrugsjord, men det gode ved at det 'bare' er landbrugsjord er, at det relativt let kan føres tilbage til åbent vandløb med engområde rundt om, hvilket vil give gode forhold for biodiversitet, som det gøres flere steder i Danmark.

Den nuværende fredning af Risebækken giver ikke mening, hvis området nord for Søndre Landevej laves om til et kæmpe industriområde med store bygninger og masteskove, da det vil ødelægge Risebækken for altid.

Bornholms Regionskommunes skriver i sit høringssvar til landanlægget, at det er vigtigt, at der tages hensyn til naturen i området, når landanlægget skal placeres, og denne sag viser, hvordan det, der umiddelbart ser ud til 'bare' at være landbrugsjord, er meget mere under overfladen og hænger sammen med naturen i det omkringliggende område helt ned til havet.

Bruttoområdets nordøstlige hjørne ligger helt tæt på Vasegård, hvor der er gjort rigtig mange fund af oldtidsminder, og vi kan forvente at finde mange nye oldtidsfund, hvis der graves i dette område. Ligeledes vil det være skidt for naturen at placere transformatorstationen helt op ad Læsåen.

Vi mener, der skal udpeges et nyt bruttoområde, og vi har i tidligere høringssvar kommet med forslag til bedre placeringer af transformatorstationen.

PTX-anlæg og anden industri mener vi skal placeres i et industriområde i nærheden af Rønne.

Hele processen med at udpege et stort bruttoområde for derefter at lade borgerne diskutere den endelige placering af landanlægget med den berømte gule firkant, som måske eller måske ikke skal være firkantet, mener vi er forfejlet.

Den endelige placering af landanlægget og dermed den gule firkant er nødvendig at melde ud, og derefter mener vi, at Energinet skal ekspropriere eller tilbyde at ekspropriere alle huse og ejendomme i en radius af mindst to kilometer fra landanlægarealet.

Vi mener også, der skal laves lovgivning, som giver naboer op til fire kilometer fra kritisk infrastruktur som store transformatorstationer, PTX-anlæg og lignende, erstatning for tabt ejendomsværdi.

Denne lovgivning mener vi skal laves hurtigst muligt og være gældende for energiøerne og lignende projekter.

Borgerforeningen Energiø Bornholm vil gerne deltage og hjælpe med arbejdet vedørende Energiø Bornholm, og vi tror, det vil kunne forbedre hele projektet, hvis vi samarbejder.