Gravgaard: Sundhedsreformen giver muligheder og bekymringer

LEDER | 20. SEP 2024 • 05:30
LEDER
20. SEP 2024 • 05:30

Regeringens nye sundhedsreform fortjener ros for at ville udvikle et sundhedssystem, der er helt afgørende for os alle – og som har særlig stor betydning i et samfund som det bornholmske. 

På Bornholm er antallet af borgere med behov for sundhedshjælp ekstra stort, og vi står med konkrete udfordringer som lægemangel og begrænset adgang til speciallæger. Derfor er det positivt, at reformen indeholder tiltag, der kan styrke vores lokale sundhedsvæsen.

Bornholm har længe haft problemer med at tiltrække og fastholde praktiserende læger, og derfor er regeringens ambition om at uddanne flere læger og gøre det økonomisk attraktivt at bosætte sig i yderområder som Bornholm særdeles velkommen. Hvis man samtidig kunne rette op på den urimelige aftale om lavere løn til sygeplejersker i udkantsområderne, ville vi være endnu bedre stillet. Det er nemlig en afgørende barriere for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til vores sundhedsvæsen her på øen.

Samtidig med de positive elementer i reformen, er der også områder, som kræver særlig opmærksomhed for Bornholm. For med regeringens plan om at sammenlægge Region Hovedstaden og Region Sjælland til en megaregion, risikerer vi at blive klemt. Bornholm har altid haft særlige behov på grund af vores geografiske placering og demografiske sammensætning, og de hensyn er blevet varetaget af vores to mandater i regionsrådet. Hvis den nye megaregion stadig skal have et regionsråd med kun 41 medlemmer, er det tvivlsomt, om Bornholm fortsat vil være repræsenteret på samme måde. Det vil være en stor ulempe, hvis vi mister den direkte adgang til indflydelse, som har sikret os vigtige sundhedstilbud gennem årene.

Vi kan glæde os over rettigheder til kronisk syge patienter og over tiltag, der skal sikre flere speciallæger til de mindre sygehuse. Men vi må samtidig sikre, at overgangen til det nye system bliver skånsom for patienterne, og at der bliver fulgt op på de lovede forbedringer. Vi er mange, der er glade for tankerne bag reformen – men der skal være mere end bare gode intentioner. Der skal handling til, der for alvor kan gavne borgerne på Bornholm.

I sidste ende handler det om at sikre, at Bornholm ikke bliver glemt i fremtidens sundhedssystem. Vi har brug for særlig opmærksomhed og skræddersyede løsninger, der matcher vores særlige udfordringer. Vi håber derfor, at regeringen og de ansvarlige politikere vil tage hensyn til Bornholms unikke situation, så vi fortsat kan tilbyde vores borgere den sundhedspleje, de har brug for og fortjener.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT