Men vores fiskeri er dødt, vores landbrug forsøger med visionære bælgfrugter, men er primært drevet af konventionelle landbrug, der har måttet opgive den økologiske mælk og sprøjter grise ud til konkurrencedygtige priser på verdensmarkedet.
Professor Stig Markager gæstede i sidste uge Bornholm og fortalte, hvordan landbruget i den grad står bag Østersøens nye titel som Det Døde Hav, hvor vi udleder mest kvælstof per arealenhed i Østersøen.
Regeringen med Venstre har planer om at beskatte landbrugets CO2-udslip på en måde, der får de fleste gæve landmænd til at gyse, når de tænker på økonomien og de belånte jorde.
På Bornholm nyder vi godt af arbejdspladserne på slagteriet, mejeriet og gårdene, selvom alt naturligvis er optimeret til mest mulig maskinel fremstilling. Det giver mange arbejdspladser og omsætning. Men det udfordrer vores miljø, og det konventionelle landbrug bidrager slet ikke til den bornholmske fødevarefortælling i så stor en grad, som det kan.
Taler man med landmændene, indvender de altid, at den bæredygtige og klimavenlige produktion slet ikke kan efterkomme verdensmarkedets efterspørgsel på effektiv svineproduktion. Vi bliver flere munde, og Danmark er nogle af de bedste til at producere den efterspurgte gris. Der skal en stor volumen til, hvis arbejdspladserne og produktionen skal opretholdes.