Godt gået, Espersen

Godt gået, Espersen
LEDER | ABONNENT | 15. SEP 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
15. SEP 2022 • 05:30

Det er lykkedes den bornholmske fiskekoncern at feje foran egen dør og holde sin sti ren. Det russiske datterselskab er solgt.

Det har ikke været let at være Espersen i år. Med Ruslands invasion af Ukraine er samarbejdet med den russiske bjørn gået fra at være en fredsskabende og fornuftig forretningsaktivitet til at være en udfordring af den frie verden, som vores samfund lever for.

De daglige krigshandlinger og den heftige censur har gjort det svært for danske og vestlige firmaer at forsvare et engagement i det store land mod øst. Når krigstrommerne buldrer, kan det være svært ikke at lade sig rive med og hver især stille op bag sin front og støtte med de evner, man har og gerne vil benytte, når kampen for det ’rigtige’ viser sig. Men inden krigstrommerne har fået fat i marv og ben, kan det omvendt være uhyggelig svært at sige farvel til milliardomsætninger i Rusland. Netop den situation har bornholmske Espersen stået i.

Og de overvejelser har alle danske firmaer med engagement i Rusland gjort sig i år. Langt de fleste har støttet Europas kamp for retten til demokrati og suveræne statsgrænser. Ecco er et dansk superbrand, der ikke har villet opgive engagementet i Rusland. Derfor har selskabet også mistet deres fremtidige ret til at kalde sig kongelig hofleverandør, og vandaler har sågar begået hærværk mod koncernens butikker. Det er ikke smart at gå i Ecco-sko i disse tider.

Så galt er det ikke gået Espersen. Koncernen har ikke været blandt de hurtigste selskaber til at flage ud af Rusland. Men nu er det lykkedes, og løsningen med at sælge til den lokale ledelse og på den måde sikre arbejdspladserne og lade det opbyggede selskab fortsætte, giver god mening set udefra.

Den voldsomme handling skyldes dog ikke Espersens klare ideologiske syn på sikkerhedssituationen i Europa. Vi kan i større grad takke koncernens største kunde, McDonald’s, for at vise vejen og trække sig ud af Rusland og dermed presse Espersen til at gøre det samme.

I en konfliktfyldt tid som vores gælder det om at kæmpe for sine værdier men stadig have respekt for andre kulturer, nationer og mennesker. Det er helt forkert at fordømme alt russisk, selvom det kan være fristende at se verden sort-hvid. Men det er helt rigtigt at stoppe økonomisk støtte i form af handel med Rusland og dermed svække den russiske krigsmaskines ondskab i Ukraine.