Det bedste forsvar af Bornholm er forebyggelse af angreb – også i hybridkrigen.
Energiøen på Bornholm udgør en afgørende trussel for Bornholms sikkerhed og fremtidige udvikling af infrastruktur tilknyttet energiøen. Det skyldes den måde, projektet er skruet sammen med kæmpe vindmølleanlæg over et stort område, som alt sammen skal igennem omformerstationen i Sose, før det kommer ud til aftagerne. Et angreb her vil derfor kunne sætte Energiø Bornholm, med alle tilknyttede anlæg til vands og til lands, ud af funktion. Det er kedelige overvejelser, som der tilsyneladende ikke er taget højde for i projektet.
Regeringer bør derfor tage Energiø Bornholm op til fornyet overvejelse på grund af risikoen for sabotage med katastrofale konsekvenser. Sikkerheden for Bornholm bliver alt andet end "fremtidssikret", hvis planerne for energiøen bliver realiseret.
Energiøen vil tværtimod, som kontreadmiral Nils Wang skriver til sidst i sit grundige indlæg i Bornholms Tidende den 3. juni, udgøre "den største potentielle risiko for Bornholm i den nye sikkerhedspolitiske situation i Østersøen". Ikke ved at russerne truer med at invadere Bornholm, men ved, påpeger Wang, "den hybride trussel, som vi allerede har set udfoldet i forskellige sammenhænge".
Vores folketing har valgt en energiøkonstruktion, der gør, at milliardstore investeringer af afgørende betydning for Bornholm og for elforbrugere i Danmark og Tyskland, kan saboteres ved en ganske begrænset indsats. De mange kæmpemøller skal alle levere strøm til omformerstationen på Bornholm, hvorfra strømmen sendes videre. Bliver omformerstationen ødelagt, står vindmøller for x milliarder i Østersøen nytteløse hen. Det samme gør eventuel power-to-x, brintproduktion, Rønne som bunker hub, tilknyttede nye produktioner med overskudsvarme, inklusive billig fjernvarme til bornholmerne.