En krise for behandling og undersøgelse af patienterne

En krise for behandling og undersøgelse af patienterne
Arkivfoto: Berit Hvassum
KOMMENTAR | DEBAT | Lørdag 19. oktober 2024 • 15:30
Af:
Stinne Munthe-Brun
Regionsformand RadiogrRådet
Søren Brogaard
Regionsnæstformand RadiogrRådet
KOMMENTAR | DEBAT | Lørdag 19. oktober 2024 • 15:30

Radiograferne på Bornholm – En livsvigtig ressource bliver forbigået af Region Hovedstaden, lyder det i synspunktet.

Når man taler om sundhedsvæsenet på Bornholm, så kan man ikke komme uden om radiograferne.

De er en livsvigtig del af hospitalsdriften, både når det drejer sig om akut beredskab i skadestuen, med røntgen, CT og MR-scanning, men også med planlagte kontrolscanninger af diverse sygdomme.

De spiller en altafgørende rolle ved diagnosticering, udredning og kontrol af alle typer af kræft. Ja, faktisk møder næsten alle patienter på deres vej gennem hospitalet en radiograf. Radiografer arbejder på de danske hospitaler 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Alligevel har Region Hovedstaden truffet en beslutning, der undervurderer og udelukker de bornholmske radiografer fra et løntillæg for akut arbejde og et såkaldt Ø-tillæg. To løntillæg som er givet til de øvrige faggrupper for at kunne fastholde og rekruttere medarbejdere til Bornholm.

En truet faggruppe

I dag er der kun otte radiografer på Bornholm.

Ja, du læste rigtigt – kun otte! Bornholms Hospital er normeret til det dobbelte antal, men kan ikke rekruttere radiografer. Så hvorfor er denne lille faggruppe, som den eneste, blevet overset ved lønforhandlingerne?

Otte radiografer er ikke nok til at sikre, at de bornholmske patienter får den nødvendige behandling hurtigt og effektivt. Dette er ikke blot en udfordring for de tilbageværende radiografer og deres arbejdsmiljø, men en reel krise for behandling og undersøgelse af patienterne.

Afdelingen for røntgen og skanning er efterladt i en kritisk situation, fordi de uden ekstra lønmidler ikke er i stand til at fastholde og tiltrække radiografer.

Prioritering af midler

Som fagforening ved vi, at pengene skal prioriteres, og at sundhedsvæsenet skal bruge ressourcerne klogt.

Men når det kommer til dette vigtige arbejde, så bør det være en prioritering at sikre borgernes helbred og sundhed. Det gør regionen også, men dette sker ved enten at sende patienterne til undersøgelse og behandling på et af hospitalerne i København eller forsøge at sende vikar-radiografer fra andre hospitaler til Bornholm.

Ingen af alternativerne er en effektiv udnyttelse af borgernes skattepenge. Patienterne fra Bornholm skal selvfølgelig kompenseres for transport - og i visse tilfælde også for tabt arbejdstid. For de penge kunne man have ansat de otte radiografer, der mangler, og give dem alle sammen en ordentlig løn – og patienterne kunne i mange tilfælde undgå nogle af de lange rejser til hovedstaden.

Politik indblanding

Region Hovedstaden har udvalgt bestemte faggrupper til at være særligt berettigede til løntillæg og har dermed underkendt andre.

Det skaber urimelig skævvridning og ulighed i aflønningen af faggrupperne. Resultatet er, at radiograferne på Bornholm nu er de eneste på Afdelingen for Røntgen og Skanning, som IKKE får disse tillæg - til trods for, at de er faggruppen med de største rekrutteringsudfordringer.

En opfordring til handling

Region Hovedstaden bør anerkende den afgørende rolle, som radiograferne spiller for hospitalet på Bornholm og de øvrige hospitaler i regionen.

De er en helt essentiel faggruppe for både det akutte og ambulante arbejde, idet ingen anden faggruppe på hospitalerne møder så stor en andel af alle patienter – lige fra for tidligt fødte børn til

ældre patienter på 100+.

Radiograf Rådet opfordrer Region Hovedstaden til at genoverveje deres beslutning. Vi ønsker en mere retfærdig og gennemskuelig løndannelse, som det også er sket for radiograferne i andre regioner i Danmark.

Desuden fortjener bornholmerne den samme adgang til hurtig og effektiv undersøgelse og behandling som de øvrige borgerne i regionhovedstaden.

Det er i sidste ende et spørgsmål om sundhed og livskvalitet – både for borgerne og personalet på hospitalerne.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT