Der skal ikke bare sættes et plaster på

Der skal ikke bare sættes et plaster på
Da Københavns Kommune for år tilbage var økonomisk på røven, da samlede et bredt flertal i regering og folketing sig om, at nu skulle udviklingen vendes, minder Claus Larsen-Jensen (S) om i sit læserbrev. Arkivfoto
KOMMENTAR | DEBAT | Onsdag 29. november 2023 • 15:30
Af:
Claus Larsen-Jensen
gruppeformand Socialdemokratiet
KOMMENTAR | DEBAT | Onsdag 29. november 2023 • 15:30

Der skal ske udvikling på Bornholm – ikke bare kompensation, skriver Claus Larsen-Jensen.

Der foregår i øjeblik en diskussion om og hvordan Bornholm skal kompenseres for, at der etableres havvindmøller på Bornholm og landanlæg og så videre. Bortset fra at de berørte ved landanlægget skal kompenseres, som Folketinget har lovet at få på plads snarest, så skal vi tænke langt større på Bornholm og i regering og folketing.

Alene at tale kompensation bliver let til en diskussion om noget for noget, og at det da er rimeligt, fordi Bornholm lægger land og vand til. Det er for mig en alt for begrænset diskussion, for så kommer det til at handle om, at vi så blot skal have lidt herfor.

Energiøen, landanlæg m.v. er ikke blot et bornholmsk projekt, men et nationalt og et europæisk projekt. Det er i det perspektiv, det skal ses.

Det, vi skal gå efter, er aftaler med regering og folketing, som skaber og løfter udviklingen på Bornholm – og som ikke bare er kompensation. Bornholm er på befolkningstal, økonomi og andre områder udfordret, hvad vi tydeligt har set ved de sidste budgetter. Der skal helbredes. Det klares ikke med et plaster.

Ikke blot Bornholm, men staten skal se det store perspektiv i, at bruge den historiske chance, som Energiøen m.v. giver for at få løftet Bornholms udvikling, så der skabes en fremtidig bæredygtig udvikling på øen.

Da Københavns Kommune for år tilbage var økonomisk på røven, da samlede et bredt flertal i regering og folketing sig om, at nu skulle udviklingen vendes, og København løftes. Der blev igangsat en masse, og man kan i dag se, hvordan det totalt har ændret København og økonomien i kommunen. Det er det tankesæt, der skal bruges for Bornholm.

Hvad skal der så til?

Regeringen og Folketinget skal beslutte, at det er den samme metode, der skal bruges til at løfte Bornholms udvikling. Det kan læne sig op ad det, som i forvejen er sat i gang med energiøen. Det er trampolinen, der udviklingsmæssigt kan hoppes fra.

Men herudover skal det anbefales, at regering og folketing etablerer et eller flere udviklingsselskaber, hvor staten går ind i etableringen, leverer rammer og noget økonomi, som i takt med at udviklingen sker, delvis kan frigøres igen.

Det skal sikre, at der kan etableres en offentlig/privat grøn erhvervspark, så grønne virksomheder kan begynde at etablere sig, inklusiv et power-to-x-anlæg med grønne brændstoffer til skibe og fly.

Der bør også ydes økonomisk grundkapital til mere alment byggeri, herunder også til, at der kan være boliger til medarbejdere ved bygning af landanlægget. Kommer det ikke i gang meget snart, inklusive en lyn-byggesagsbehandling, så ender det med containerboliger, som det i dag ses ved Femern-forbindelsen.

Som led i regeringens planer om at mindske kontrol, fjerne regler og lovgivning på en række områder, så bør Bornholm gøres til testø, hvor vi kan slippe for bureaukrati, så der kan frigøres ressourcer til det, der er formålet: omsorg for børn og ældre, undervisning af børn og unge osv.

En håndsrækning til flyforbindelsen til og fra Bornholm. Som led heri skal der satses på, at den flyvning overgår til grønt brændstof.

Regeringen ser lige nu på, hvordan der kan blive en bedre dækning med kollektiv trafik i hele landet. Bornholm skal tænkes ind i dette.

Regeringen bør yde et ekstraordinært tilskud til, at Bornholms havne kan renoveres.

Baltic Energy Center skal støttes til at elværket kan renoveres til at blive hele Danmarks Energi Udstillings- og Uddannelsescenter.

Campus bør rustes til at byde uddannelser ud på det grønne område. Staten bør yde støtte til, at der i tilknytning til campus og Baltic Energy Island etableres et kollegie (residential college) til studerende udefra.

Samtidig med at Bornholm bliver et nationalt center for grøn energi m.v., opfordres regeringen til, at der på Bornholm også i tilknytning hertil etableres et uuropæisk grønt energicenter.

Der kan sikkert findes flere andre ting, som kan være del af en samlet stor udviklingspakke med staten.

Men det afgørende er, at der tænkes stort og sammenhængende, at alle parter, regering, folketing og Bornholm er enige om, at det er det udviklingsløft, vi går efter, og som kan sikre fremtidens Bornholms bæredygtighed.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT