Den Bornholmske Ordbog er en af øens skatte

Den Bornholmske Ordbog er en af øens skatte
LEDER | ABONNENT | 7. JUN 2023 • 05:30
LEDER | ABONNENT
7. JUN 2023 • 05:30

Det bornholmske sprog er truet og hæderen til den bornholmske ordbog er velfortjent.

Modersmålsprisen går i år til lektor Alex Speed Kjeldsen og projektet Bornholmsk Ordbog. Ordbogen bevarer og registrerer det bornholmske sprog eller dialekt for eftertiden. Bag prisen står Modersmål-Selskabet, og selskabet hædrer nu vores allesammens bornholmske lektor Alex Speed Kjeldsen og hans flere end 30 bornholmske allierede, der kæmper for at dokumentere og formidle det bornholmske sprog.

Bornholmsk er en vigtig del af kulturen på Bornholm. Den kultur er under pres. De færreste lærere underviser på bornholmsk i folkeskolen, og meget få børn på Bornholm taler bornholmsk i dag som deres primære sprog. Det betyder desværre, at sproget er ved at uddø og formentlig er dødt om en generation.

Digitalisering og globalisering udfordrer vores dialekter og sprog. Når alle er i kontakt med hinanden på tværs af geografi, og de fleste børn navigerer næsten lige så meget i engelske brugerflader som danske på deres skærme, så er det desværre klart at bælla, jylkatt og botter er på tilbagetog.

Netop derfor er indsatsen med Alex Speed Kjeldsen i spidsen så vigtig. Når sproget er ved at uddø som et levende sprog, så er det ekstra vigtigt at værne om og dokumentere det, mens der stadig er tid. Alex Speed Kjeldsen skriver fast i Tidende om det bornholmske sprog, og ordbogsprojektet rummer i dag 25.680 opslagsord på bornholmskordbog.ku.dk. Det er et imponerende stykke arbejde, der kun er muligt, fordi ildsjæle og fondsmidler sammen har fundet en vej. Projektet er langt fra i mål og har stået på i over 100 år. Senest har der været fuld gang i indsamlingen siden 2018, hvor Alex Speed Kjeldsen satte gang i arbejdet igen.

På ønskelisten herfra står lydudtale, endnu bedre brugerflade og en ægte bogversion til de bornholmske ønskelister og perremier (trekantede reoler). Men det er småting i forhold til den imponerende indsats, der allerede er lagt, og det fantastiske digitale værk, vi i dag har.

Derfor er det meget velfortjent, at projektet hædres den 13. oktober med modersmålprisen.