Debat: Replik til leder om at tænke stort og strategisk

Debat: Replik til leder om at tænke stort og strategisk
For tiden er Bornholm ved at drukne i turister, uden at denne øgning afspejles væsentligt i kommunens indtægter, påpeger læserbrevsskribent Ivar Nielsen. Arkivfoto: Berit Hvassum
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 13. OKT 2021 • 08:46
Af:
Ivar Nielsen
 Pileløkken 7
 Allinge
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
13. OKT 2021 • 08:46

Hvem tænker ud af boksene – eller hvem sidder urokkeligt låst inde i dem?

Ja, og jeg kunne tilføje: Og tænk nu visionært ud af den firkantede tænkeboks.

I de mange valgperioder, jeg har fulgt bornholmsk politik, har det altid lydt fra politikere og erhvervsfolk, at vi skal tiltrække nye virksomheder for at holde Bornholms Regionskommune kørende, men dette er kun lykkedes i et mindre omfang, og Bornholms økonomi hænger stadig med gumpen i vandskorpen.

Det har også altid lydt at der skal tiltrækkes flere turister, og for tiden er Bornholm ved at drukne i turister, uden at denne øgning afspejles væsentligt i kommunens indtægter. I øvrigt mangler begge områder hænder, siges det.

Når noget ikke er lykkedes i flere årtier, og når der stadigvæk er nedgangstider, skal der tænkes ud af den firkantede boks og ofte stik modsat de stående ideer, der ikke er lykkedes.

Bornholms beliggenhed og natur har en enestående chance for at udvikle sig "nedefra og opefter" ved ganske enkelt at lave en nyt socialt forsøg, der tiltrækker flere borgere som kan se Bornholms naturlige fordele.

Siden august 2013 har der eksisteret et ”Pilotprojekt Bornholm”, der går ud på at lave en ny samfundsstruktur, der ”vender alt på hovedet”, ganske som der er behov for, når en politisk og erhvervsmæssig udvikling er gået i stå.

Hver gang der flytter en ny borger til Bornholm, medfølger der cirka 75.000 kroner årligt fra Staten, og hvis det omtalte pilotprojekt kan gennemføres, vil tilflytningen fra borgere, der kan se Bornholms naturlige fordele, øges markant og hurtigt, og således bliver Bornholms sociale og økonomiske forhold bygget op fra grunden af borgerne selv.

Læs om motiveringen for et nyt pilotprojekt på Bornholm her

Med en sådan ordning er det ikke altid nødvendigt for en familie at have to indtægter, noget der ofte er en hindring for tilflytning til Bornholm. Og der er mange andre indlysende fordele i et sådant projekt.

En sådan ordning vil naturligvis kræve en status som frikommune for at kunne bestemme selv – noget som vores politikere også burde have tænkt på siden mange valgperioder tilbage.

Spørgsmål: Hvad siger de forskellige partier og lister til et sådant pilotprojekt? Hvem tænker ud af boksene – eller hvem sidder urokkeligt låst inde i dem?