Debat: Lad os samles om handlingsplan for mere arbejdskraft

Debat: Lad os samles om handlingsplan for mere arbejdskraft
Claus Larsen-Jensen præsenterede Socialdemokratiets handlingsplan med etablering af Bornholms Udviklings Forum på partiets kick of-møde for valgkampen den 25. oktober. Foto: Jacob Jepsen
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 7. NOV 2021 • 10:10
Af:
Claus Larsen-Jensen
Tidl. MF
MEP
kandidat til kommunalbestyrelsen (S)
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
7. NOV 2021 • 10:10

Vi skal have bragt kommunen ud af den klemme, vi har med at kunne finansiere et velfungerende bornholmsk velfærdssamfund.

På Socialdemokratiet Bornholms kick of-møde for valgkampen den 25. oktober præsenterede jeg vores handlingsplan med etablering af Bornholms Udviklings Forum for at få tempo, retning og handlekraft bag udviklingen af Bornholm. Et element heri er, at vi skal skaffe mere arbejdskraft til Bornholm. Der er allerede både i den private og offentlige sektor mangel på arbejdskraft. Vi har ikke nok ledige med de rette kvalifikationer til at tage over, og arbejdsstyrken falder otte-ni procent på grund af alderssammensætningen.

Derfor har vi en gigantisk stor udfordring på dette område, som alle kræfter på Bornholm er nødt til at samles om. Det er absolut nødvendigt, at vi henter arbejdskraft udefra. Vores forslag lægger op til, at denne indsats er systematisk og målrettet.

Jeg er glad for, at se at andre partier lægger sig på linje med Socialdemokratiets forslag.

Alle på Bornholm, der er ledige eller i øvrigt er uden for arbejdsmarkedet skal tilbydes job og evt. uddannelse.

Vi skal selvfølgelig forsøge at trække arbejdskraft til fra andre dele af Danmark. Men i hele Danmark er der også mangel på arbejdskraft, så vi har en svær opgave, men vi skal forsøge at trække folk til med gode job, boliger, skoler, daginstitutioner, kulturtilbud og en fantastisk natur.

Men vi er også nødt til at trække arbejdskraft til fra udlandet. Vi foreslår et stærkt fokus i Norden på Skåne, Sverige i øvrigt, og Norge, fordi det kulturelt, sprogligt osv. er en lettere opgave integrationsmæssigt.

Og så skal vi fokusere på, at tiltrække arbejdskraft fra andre EU-lande. Der er 14,5 mio. ledige i EU. Vi foreslår, at vi fokuserer på de tre baltiske lande, Polen og Tyskland. Vel vidende, at disse lande også får store udfordringer med fald i arbejdsstyrken på grund af ældningen af befolkningen. Nogle af landene får et fald på 25-30 procent, så vi skal være hurtige nu for at trække folk til.

Herefter foreslår vi fokus på landene i det sydlige Europa. De har i øvrigt også en stor udfordring med fald i arbejdsstyrken, men de har en meget stor gruppe af unge, veluddannede, som er arbejdsløse, og ikke mulighed for et selvstændigt liv.

Vi skal have mobiliseret alle vores egne kræfter på Bornholm og bruge alle kontakter og netværk, der kan nå disse mennesker, og så have en pakke klar med job, eventuelt supplerende uddannelse, sproglæring, boliger osv.

Det er Bornholms allervigtigste opgave efter kommunalvalget. Vi skal øge økonomien, arbejdsstyrken, antal bornholmere, boliger osv., hvis vi skal have bragt kommunen ud af den klemme, vi har med at kunne finansiere et velfungerende bornholmsk velfærdssamfund. Lad os nu samles herom på Bornholm.