Debat: Kommer landbruget på ret kurs inden 2023?

Debat: Kommer landbruget på ret kurs inden 2023?
Lige nu ligger otte ansøgninger om miljøgodkendelser til omlægning eller udvidelse af husdyrbrug på Bornholms Regionskommunes bord. Arkivfoto
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 3. JAN 2022 • 10:30
Af:
Helle Munk Ravnborg
medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten
Gamlevældevej 27
Østerlars
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
3. JAN 2022 • 10:30

Den nyligt indgåede landbrugsaftale giver landbruget frem til 2023 til at komme på rette kurs i forhold til at nedbringe kvælstofudledningen. Lige nu ligger otte ansøgninger om miljøgodkendelser til omlægning eller udvidelse af husdyrbrug på Bornholms Regionskommunes bord, som med al sandsynlighed vil føre til øget kvælstofudledning. Når det bornholmske landbrug mon at komme på rette kurs inden 2023? Det er ikke alene naturen, biodiversiteten og folkesundheden, der er på spil, men også et fremtidssikret landbrug.

Det skorter ikke på opgaver for det danske, herunder det bornholmske, landbrug i de kommende år. Én af dem bliver at få nedbragt landbrugets udledning af ammoniak til luft- og vandmiljø. Luftbåren ammoniak er ikke alene sundhedsskadelig for mennesker; den transporteres også gennem luften til vandløb og naturområder, hvor den som uønsket kvælstofgødning skader kvælstoffølsomme og beskyttede arter og naturtyper. Dermed udgør den også en belastning for biodiversiteten. Det er derfor med god grund, at Danmark har tiltrådt en række internationale miljøforpligtelser, der blandt andet har til hensigt at nedbringe ammoniakforureningen fra landbruget.

Vil du have nyheder uden begrænsning?
- Få fuld adgang til Tidende.dkFørste måned 0 kr.
Herefter 99 kr./md.

Se andre abonnementer her
Opret konto

Indbetaler - jeg som giver et abonnement væk er: