Landbrugets formand trækker sig: Dagene er blevet for korte

Landbrugets formand trækker sig: Dagene er blevet for korte
Lars-Ole Hjorth-Larsen stopper som formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer. Arkivfoto: Berit Hvassum
LANDBRUG | BORNHOLM | ABONNENT | 27. DEC 2021 • 12:07
LANDBRUG | BORNHOLM | ABONNENT
27. DEC 2021 • 12:07

Lars-Ole Hjorth-Larsen trækker sig som formand for bornholmsk landbrug efter 14 år på posten.

Lars-Ole Hjorth-Larsen, svineproducent på Brogaard i Aaker og formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer, genopstiller ikke som formand på den kommende generalforsamling i marts.

– Han har siddet i bestyrelsen for Bornholms Landbrug & Fødevarer i 20 år, 14 år som formand. Og han trives ekstremt godt i det politiske, men bruger også ekstremt meget tid på det. Så nu er han klar til at give stafetten videre, siger Thomas Bay Jensen, direktør i BLF. 

Dette bekræftes af Lars-Ole Hjorth-Larsen selv. 

– Jeg har trives fantastisk godt med bestyrelsesarbejdet. Jeg har følt mig meget privilegeret over at repræsentere de bornholmske landmænd, siger han.

Men nu er tiden kommet til at sadle om. Lars-Ole Hjorth-Larsen er 57 år og en af øens største svineproducenter. Begge forhold har spillet ind i beslutningen om at træde tilbage.

– Jeg er booket op med arbejde hele tiden. Jeg har selv et ret stort landbrug og en del andre opgaver. Jeg synes simpelthen at dagene er blevet for korte. Og jeg vil gerne have lidt mere tid med familie og venner, siger han.

Samtidig mener han, at tidspunktet er det rigtige.

– Jeg synes, jeg sender stafetten videre på et tidspunkt, hvor vi har en virkelig velfungerende rådgivning, en dygtig direktør og en fantastisk stab.

Presset af klimakrav

Samtidig står det bornholmske landbrug med en ny landbrugsaftale, som skal implementeres over de næste ti år. Den nye aftale – Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug – blev indgået i oktober mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne, og den ligner på ingen måde andre aftaler, siger Lars-Ole Hjorth-Larsen.

– Stort set alle partier står bag. Det giver et godt fundament at arbejde videre på, siger den afgående formand.

Han lægger ikke skjul på, at det bornholmske landbrug har følt sig presset af kravene om klimatiltag og grøn omstilling.

– Jeg har hørt mange landmænd sige, at de føler sig mere pressede af klimakravene end af den lave svinenotering. Det siger ikke så lidt.

– Det er nemt nok at sige, at vi skal være klimaneutrale i 2050. Men hvordan Søren når vi i mål, siger han.

Derfor har specielt det første punkt i den nye landbrugsaftale gjort dybt indtryk på Lars-Ole Hjorth-Larsen og de landmænd, han repræsenterer.

– Der står, at dansk landbrug skal udvikles, ikke afvikles. Det er sindssygt stærkt, at vi kan blive enige om at stå sammen om det.

Bornholms Landbrug & Fødevarer skal finde en ny formand på generalforsamlingen den 16. marts.