Debat: Husk fjernvarmeskandalen i Rønne ved kommunevalget

Debat: Husk fjernvarmeskandalen i Rønne ved kommunevalget
Nogle af os husker balladen og folkeafstemningen omkring indførelsen af fjernvarmen i Rønne, skriver Claes Ludvigsen i dette debatindlæg. Foto: Berit Hvassum
SYNSPUNKT | RØNNE | ABONNENT | 13. OKT 2021 • 20:17
Af:
Claes Ludvigsen
 Åvej 44
Rønne
SYNSPUNKT | RØNNE | ABONNENT
13. OKT 2021 • 20:17

Jeg håber, at vælgerne ved det kommende kommunevalg kan stoppe skandalerne. Ved at stille kritiske spørgsmål til de politikere, der genopstiller.


Det er almindeligt, at der er uro og økonomiske tab omkring den politisk styrede forsyning med el, med varme eller andet på Bornholm.

Nogle af os husker balladen og folkeafstemningen omkring indførelsen af fjernvarmen i Rønne.

Det store underskud på det engang offentligt igangsatte og ejede gylleværk ved Aakirkeby er også kendt.

Sammen med millionunderskuddet på det offentligt igangsatte fibernet.

Værst er imidlertid fjernvarmeskandalen i Rønne, der blandt andet betød uventede ekstraudgifter for mange i Rønne på over 5.000 kroner årligt. Der røg den planlagte sommerferie eller legehuset til børnene, måtte familier erkende.

Danmarks Tekniske Undersøgelser

En rapport fra Danmarks Tekniske Undersøgelser, DTU, fra august i år viser nu, at de beregninger, der ligger bag de overraskende prisforhøjelser, er helt hen i vejret.

Rapporten citerer et engelsksproget værk for, at den "output"-beregningsmetode, som rigtigt mange bornholmske politikere har godkendt "ikke giver nogen mening".

Alligevel er det den beregningsmetode, som de bornholmske politikere i bestyrelsen for Bornholms Energi og i kommunalbestyrelsen har godkendt og fået gennemført.

Brugerne betaler alt for meget for varmen fra et gammelt anlæg, der ikke er tilstrækkeligt klimavenligt.

Vælgerne kan stoppe skandalerne

Jeg håber, at vælgerne ved det kommende kommunevalg kan stoppe skandalerne. Ved at stille kritiske spørgsmål til de politikere, der genopstiller.

Hvorfor har de ikke sagt fra over for de dårlige forslag? Hvorfor har de medvirket til ansættelse af direktører, der greb det så forkert an?

Trods pæne bestyrelseshonorarer, er det ikke lykkedes dem at medvirke til beslutninger, der er fair overfor fjernvarmebrugerne i Rønne.

Som medlemmer af bestyrelsen i Bornholms Energi (tidligere Østkraft), eller som kommunalbestyrelsesmedlemmer, kunne politikerne have været borgernes talsmænd.

De kunne have bedt konsulentfirmaer om at se på andre modeller for priser på fjernvarme og for høring. De kunne have bedt om forskellige alternative beregninger. De kunne have opsøgt RVV, Rønne Vand og Varme, og deres argumenter.

Vælgerne på Bornholm og i Rønne bør gøre sig umage for at finde de politikere, der medvirkede til de forkerte og mærkelige beslutninger eller holder fast i dem. Og så vidt muligt sørge for, at de bliver skiftet ud ved det kommende valg.