Davids kamp mod kommunen

Davids kamp mod kommunen
LEDER | 16. MAJ 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
16. MAJ 2024 • 05:30

Det ville klæde Bornholm at se mere positivt på projekter som Røgerinoen i Tejn.

I 2018 blev drømmen om "Røgerinoen" født. Inspirationen kom fra en af verdens mest kendte pilgrimsruter, Caminoen i Spanien, og i et sommernummer af det lokale blad Tejnestiften hed det, at en ny rute i Tejn skulle byde på "en tur rundt i byen, hvor man besøger alle de steder, hvor der har været røgerier".

I fredags blev det sidste punktum sat for fiskeriet, da fiskernes forening blev nedlagt, og en røgerino kunne på forbilledlig vis lade historien leve og formidle vores kulturarv, så også eftertiden ville kende til traditionen med friskfangede fisk på kajen og duften af røg i de små samfund.

Siden 2018 har der dog været relativt stille omkring Røgerinoen, men forleden kunne vi i Tidende fortælle, at drømmen længe har levet, men at der er opstået problemer med … sagsbehandlingen!

Hanne Stange Bremholm kalder det Davids kamp mod Goliat, og projektet er strandet på noget så (udefra set) simpelt som skiltning. Kommunen har efter 700 dages sagsbehandling ikke kunnet give tilladelse til en skiltning af Røgerinoen, og derfor er ruten på vej i vasken, fortæller Hanne Stange Bremholm i avisen.

Og det er enormt bedrøveligt. Vi har masser af ildsjæle, gode ideer og projekter, som gerne vil se dagens lys, men desværre fortæller for mange, at det går alt for trægt i kommunen.

Og helt ærligt, hér er tale om et projekt, hvor man efter laaang betænkningstid angiveligt finder ud af, at man ikke vil tillade skiltning i området – det er simpelthen bare for trist.

Røgerinoen i Tejn kunne ikke kun være god for byen – den kunne gavne og stå som inspiration for mange andre fiskerlejer, der ønsker at sætte fokus på noget, der var engang.

Vi elsker vores historie. Vi er stolte af vores fortid. Og vi har en pligt til at passe på den og fortælle om den, så fremtidens generationer kan sætte lige så stor pris på dem, som vi har gjort og stadig forsøger at gøre.

Forhåbentlig er det ikke for sent. Kunne man forestille sig, at kommunen satte det lidt hurtigere ben foran og sagde "nu gør vi det", og indledte en ny dialog med Hanne Stange Bremholm og resten af Tejn, så den optur, som i forvejen er i gang i Tejn, kunne få endnu mere medvind? Det ville klæde os.