Dansk Erhverv: Lad os udvide vaccinationsprogrammet til børn

SYNSPUNKT | DEBAT | Torsdag 5. oktober 2023 • 05:30
Af:
Katrina Feilberg
branchedirektør for Sundhed
Life Science i Dansk Erhverv
SYNSPUNKT | DEBAT | Torsdag 5. oktober 2023 • 05:30

Vi har i Danmark et godt og veludbygget vaccinationsprogram, som sparer mange børn for hårde sygdomsforløb og samfundet for penge. Vaccinationer gavner både sundhedsøkonomien og samfundsøkonomien.

I Dansk Erhverv mener vi, at vi blandt andet bør kigge bredere på, hvordan vores vaccinationsprogram strikkes sammen. Kan vi forebygge flere indlæggelser og færre sygedage gennem vaccinationer til bestemte målgrupper, så bør vi åbne op for det.

Lad os tage et kig på skoldkopper. I Danmark bliver cirka 60.000 børn under 10 år hvert år ramt af skoldkopper, og sygdommen forløber oftest mildt. Men i nogle tilfælde kan det udvikle sig mere alvorligt. I første kvartal af 2023 har der ifølge Statens Serum Institut været 300 hospitalskontakter med skoldkopper. Det er højere end i første kvartal de seneste ti år. Alligevel er der ikke udsigt til, at den eksisterende skoldkoppevaccine bliver en del af børnevaccinationsprogrammet.

Finland har haft skoldkoppevaccinen som en del af deres børnevaccinationsprogram siden 2017. Tyskland, USA og Island har også vaccinen som en del af deres børnevaccinationsprogrammer, det samme gør sig gældende for en række andre EU-lande, og der er aktuelt en vurderingsproces i gang i Sverige.

I Danmark derimod skal forældre selv betale 825 kroner for hvert af de to stik mod skoldkopper. Det er i Dansk Erhvervs optik uheldigt, fordi det betyder, at vores børns adgang til vacciner afgøres af familiens privatøkonomi.

Sundhedsstyrelsen udarbejder som regel en såkaldt MTV (medicinsk teknologivurdering), der bruges som fundament for vurderingen af, hvorvidt en vaccine skal indføres i børnevaccinationsprogrammet. Men en sådan vurdering er aldrig blevet lavet på skoldkoppevaccination, da dette kræver en specifikt øremærket bevilling, og det har der hidtil ikke været. Men der er mange grunde til at få sat sådan en i søen. Ud over at spare børn for lidelser i forbindelse med skoldkopper, så kan forældre kan undgå mange fraværsdage fra deres arbejde, hvis deres børn ikke bliver syge grundet vaccinationen – faktisk kan vi ved at vaccinere mod skoldkopper undgå hele 136.000 fraværsdage om året.

Så lad os komme i gang!

FÅ ABONNEMENT