Blandt andet er der flere der peger på, at selve visionen om et ”tidssvarende og moderne” biblioteksvæsen” er uklar og mangler retning og substans. Flere – blandt andet svarene fra de syv biblioteksbyer og fra BBS – tilbyder at bruge tid og kompetencer på at være med til at udvikle visionen i samarbejde med kommunen.
Høringsprocessen bør gå helt om, da grundlaget har været for dårligt.
Det bornholmske forslag synes tilvejebragt uden en analyse af, hvilke opgaver biblioteksvæsenet skal løse i dagens og fremtidens Danmark.
Bornholms kulturkonsulent bør inddrages som proceskonsulent for det nye samarbejde mellem bibliotekerne og borgerforeningerne.
Flere forslag peger på konstruktiv vis på, hvordan kommunen kan komme videre i denne sag uden at tabe borgerne. Et permanent brugerråd inden for biblioteksområdet, involvering af kommunens kulturkonsulent i at støtte biblioteksområdet i at etablere et frugtbart samarbejde med borgerforeningerne og et kompetenceløft til både ansatte og politikere inden for borgerinddragelse er blot nogle af forslagene. Fælles for dem alle er, at processen skal gå om, hvis resultatet skal finde fodfæste i lokalsamfundene.
Det er forståeligt, at reel borgerinddragelse kan forekomme både besværlig og tidskrævende for kommunen, men vi håber, at man vil tage høringssvarene her alvorligt i de kommende drøftelser. Ikke mindst hvis man vil leve op til kommunens erklærede værdi om borgerinddragelse. Hidtil har processen om de fremtidige biblioteker haft karakter af skindemokrati og pseudoinddragelse, og denne høringsfase er en vigtig mulighed for at rette op på det!