Klar besked i høring: Folk vil beholde deres bibliotek

Klar besked i høring: Folk vil beholde deres bibliotek
Der er kommet en del høringssvar fra Svaneke, hvor mange ønsker at bevare det lokale bibliotek – og øens øvrige biblioteker. Arkivfoto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 24. JUL 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JUL 2024 • 19:00

Bevar alle eller så mange biblioteker som muligt, lyder det fra hovedparten af de høringssvar, kommunen har modtaget.

Et af tidens helt store lokale spørgsmål er, hvad der skal ske med de lokale biblioteker. Et politisk flertal har besluttet, at kommunen skal spare på biblioteksvæsnet, og fire forskellige forslag til en fremtidig filialstruktur har netop været i høring. I alt er der indsendt 40 høringssvar, fortæller kommunen, og de vil nu indgå i det videre arbejde.

Høringssvarene efterlader det klare indtryk, at det lokale bibliotek betyder meget for folk, og for de fleste er det vigtigere at bevare det end noget andet. Hvis man bor i Aakirkeby, vil man gerne bevare biblioteket i Aakirkeby. Hvis man bor i Svaneke, vil man gerne bevare biblioteket i Svaneke. Og så videre. Men der er også en erkendelse af, at bevarelsen af et bibliotek kan betyde lukning af et andet, i hvert fald som de fire forslag foreligger i høringsmaterialet. Derfor er der en del, som ikke peger på et konkret forslag.

"Generelt synes jeg, at man bør undgå at nedlægge eller begrænse biblioteksudbuddet i byer med bopælspligt", skriver en.

Andre opfordrer mere direkte til, at kommunen trækker de stillede forslag tilbage.

"I den situation vi befinder os i, forekommer det ikke klogt at svække biblioteksvæsenet yderligere, således som foreslået", skriver en borger i Svaneke.



Mere selvbetjent åbningstid er et af de forslag, der er kommet til alternative besparelser i det lokale biblioteksvæsen, hvor der er tale om at lukke filialer. Arkivfoto: Holger Larsen

 

Alternative besparelser

Mens mange ikke forholder sig direkte til de konkrete forslag, der er sendt i høring, er der nogle, som vælger at pege på et af dem – nogle gange i mangel på bedre. Et par borgere i Svaneke skriver, at de føler sig tvunget til at pege på forslag 1 som det bedste af de fremlagte forslag.

"Derved støtter vi bestræbelserne for at bevare Svaneke Bibliotek, men støtter desværre også, at bibliotekerne ændres til noget andet i Hasle og Åkirkeby Der mangler simpelthen et forslag nr. x, der finder besparelserne på biblioteksområdet i 2025 centralt i biblioteksvæsenet i stedet for at ødelægge filialstrukturen", skriver de.

Forslag 1 er det forslag, der møder størst opbakning i de indkomne høringssvar. Det beskrives af en som det mest spiselige og af en anden som det eneste, der kan virkeliggøre den politisk vedtagne strategi for folkebibliotekerne.

I forhold til tanken om at finde besparelserne centralt i biblioteksvæsenet er der deciderede forslag i nogle af høringssvarene. Opsigelse af abonnementer på magasiner og aviser er der en del, der nævner. Stop for brug af Filmstriben og reduktion i udlån af e-bøger bliver også forslået. Det samme gør skrotning af kaffe- og andre automater til selvbetjening. Det bliver også anbefalet at tage et kig på folkebibliotekernes arbejdsgange, mere selvbetjent åbningstid og muligheden for at bruge frivillig arbejdskraft.

Et par borgere i Gudhjem mener, at denne slags besparelser har en stor fordel sammenlignet med filiallukninger:

"Det gode ved alle disse tiltag er, at det hele kan genoptages, hvis øen komme til penge. Lukkes en filial, kommer den derimod aldrig igen", skriver de.

Udviddet service

Hvor nogle vælger at sige nej til enhver snak om at lukke filialer, og andre mere eller mindre helhjertet bakker op om et af de stillede forslag, er der også nogle, der argumentere for en udvidelse af servicen, så byer uden bibliotekstilbud i dag kan få et.

For eksempel er der en tilbagevendende turist fra Stuttgart, der mener, at tanken om at lukke filialer ikke passer til en fremtid, hvor der er brug for, at folk bliver klogere og ikke dummere.

"Hvorfor arbejder man ikke sammen med frivillige, BAT, foreninger ... eller bruger gamle busser som afhentningssted i Muleby, Tejn, Dueodde". "Der findes en masse muligheder, men bare at sige, man lukker steder, det går overhovedet ikke", skriver hun efter også at have nævnt Østermarie, Østerlars, Vestermarie, Pedersker, Nyker og Lobbæk.

En borger i Vestermarie kommer også med sine tanker om at lave biblioteksvæsen på en anden måde, nemlig i en form for samarbejde med idrætsforeninger, borgerforeninger, turistbureauer, tankstationer og skoler som indleveringssteder.

"Vi skal ikke undvære bøger, musik og film, for alt den viden, historie og så videre", skriver han.

Enhedslisten vil bevare bibliotekstilbud i alle byer

Som det eneste af kommunalbestyrelsens partier har Enhedslisten indsendt et høringssvar om bibliotekernes fremtid.

For tiden arbejder politikerne i fritids-, kultur- og lokalsamfundsudvalget med at udstikke retningen for bibliotekernes fremtid på Bornholm. I den forbindelse har udvalget netop haft fire forslag til en fremtidig filialstruktur i offentlig høring. Forpersonen for det udvalg hedder Niclas Fick og kommer fra Enhedslisten, og et af høringssvarene er underskrevet af ham.

Det er Enhedslisten Bornholm, der som det eneste af kommunalbestyrelsens partier har indsendt et høringssvar. Hovedbudskabet er, at Bornholms biblioteker skal udvikles.

Ifølge en politisk vedtaget strategi skal folkebiblioteket sikre lige adgang til information og viden samt være samfundets åbne dør til kultur- og litteraturoplevelser for brugere i alle aldre. Strategien indeholder også formuleringer som "samlingspunkt for hele øen" og "en levende og inkluderende kulturinstitution", og det hele er bestemmende for, at Enhedslisten Bornholm som minimum peger på forslag 1 B, fremgår det.

Forslag 1 B blev oprindeligt fremlagt af Niclas Fick selv og går ud på, at der skal være biblioteker i Rønne, Nexø og Allinge og bibliotekstjeneste i Gudhjem og Svaneke. Det minder om forslag 1, der har biblioteker i Rønne, Allinge, Gudhjem, Svaneke og Nexø samt afhentningssted i Hasle og Aakirkeby.

Ifølge Enhedslisten muliggør forslag 1 B en bevarelse af bibliotekstjeneste i byer, der aktuelt har bibliotek, at Bornholms biblioteker kan varetage og afholde arrangementer i flere bornholmske byer, og at flere bornholmere vil få adgang til biblioteksaktiviteter og -tjeneste i deres lokalområde. Det er vigtigt, mener partiet, da bornholmere mødes i demokratiske samtaler, opsøger viden og får indblik i verden omkring os på biblioteket, hvor der også kan tages hånd om børn og unges mistrivsel på grund af for megen alenetid foran skærm, en del ældres udfordringer i forhold til den stigende digitalisering af Danmark samt en stigende polarisering og hadsk tone, der umuliggør samtaler, hvor der lyttes til hinanden.

Mere betjening til de store

I forhold til bibliotekerne i Rønne og Nexø anbefaler Enhedslisten, at der i en toårig periode afprøves øget betjening, da mange børnefamilier flittigt bruger især de to biblioteker i weekender uden for den aktuelle åbningstid.

"Derfor ser vi gerne, at der arbejdes med en fordeling af ressourcerne, så det giver mening. Måske vil en 60-40 fordeling give god mening. 60 procent til de største filialer i Rønne og Nexø og 40 procent fordelt på resten af øen", lyder det i Enhedslistens høringssvar.

Endelig mener partiet, at kommunens kulturkonsulent bør inddrages i etableringen af et nyt samarbejde mellem Bornholms biblioteker og borgerforeningerne i særligt Gudhjem og Svaneke samt Hasle og Åkirkeby.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT