Venstre: Nyt flertal mangler rådhusplan

Venstre: Nyt flertal mangler rådhusplan
– Det er jo over hovedet ikke konkret. Jeg synes faktisk, at det lyder temmelig ukonkret, siger gruppeformand Søren Schow (V). Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 5. JAN 2022 • 13:11
Jakob Marschner
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
5. JAN 2022 • 13:11

De fire partier bag borgmester Jacob Trøst kasserer en færdig plan for kommunens medarbejdere uden at vide, hvad de vil sætte i stedet, siger Venstre, der kalder det en enorm beslutning at droppe de planlagte udbud og afviser, at S og V selv skulle have aflyst udbuddene.


Bornholms nye flertal ved godt, hvad det ikke vil. Det vil ikke bygge nyt på Snorrebakken. Men det nye flertal ved ikke, hvad det så vil i stedet.

Det mener Venstre, der sammen med Socialdemokratiet stod bag den hidtidige plan for den fremtidige placering af en stor gruppe af kommunens medarbejdere, men ikke kan få øje på en plan i de tanker, som viceborgmester Morten Riis (EL) onsdag gik ud med i Bornholms Tidende.

– Det er jo over hovedet ikke konkret. Jeg synes faktisk, at det lyder temmelig ukonkret, siger gruppeformand Søren Schow (V).

– De ved ikke, hvor medarbejderne skal sidde. De ved ikke, om de har lyst til at sidde der. De ved ikke, hvad det vil betyde for hjemmeplejen og museet. De kender ikke de økonomiske konsekvenser. De ved faktisk ikke rigtig noget, siger han.

– Kommunalbestyrelsen har arbejdet med det her i årevis, og der ligger en konkret plan, men jeg ser ikke noget konkret i det her. Jeg ser bare, at de ikke har en løsning.

En enorm beslutning

Morten Riis fortalte også, at de planlagte udbud af nybyggerierne på Snorrebakken og i Tejn vil blive kaldt tilbage med en borgmesterbeslutning, som borgmester Jacob Trøst (K) senere vil få kommunalbestyrelsens opbakning til.

Søren Schow anerkender, at Jacob Trøst har den mulighed, men han mener også, at kommunalbestyrelsen i stedet burde hasteindkaldes, og han kalder beslutningen om at droppe udbuddene "enorm".

– Byggerierne bliver sendt i udbud den 10. januar. Hvis der skal ske noget andet, skal de kalde kommunalbestyrelsen sammen, og i Venstre er vi i hvert fald ikke blevet indkaldt, siger Søren Schow.

– Det er en enorm beslutning, hvis borgmesteren træffer en borgmesterbeslutning om at sløjfe udbuddene, uden at han har sat kommunalbestyrelsen ind i de økonomiske konsekvenser. Når man ikke ved, hvad man vil, kender man jo heller ikke de økonomiske konsekvenser, siger han.

– De må selv om, hvordan de vil gøre det. Men hvis der er blevet brugt 30 millioner kroner på det her indtil nu, og man så bare vil hælde det hele ud af vinduet, vil jeg sige, at det er en meget modig beslutning, siger Søren Schow.

V: Rigtigt at fastholde udbud

Søren Schow afviser, at Socialdemokratiet og Venstre selv burde have droppet de planlagte udbud i tiden mellem valget og nytår, sådan som Morten Riis efterlyste det onsdag.

– Det er en fuldstændig forkastelig holdning at have, at vi skulle have kastet håndklædet i ringen og ladet hele den sejlende mølle ligge til det nye flertal. Det er det, som de gerne ville have, at vi havde gjort, siger han.

– Vi kan jo ikke sidde og gætte os til, hvad de måske vil gøre. Det er jo forrykt. Man kan jo ikke træffe en beslutning, hvis man skal sidde og gætte sig til, hvad et andet flertal måske vil gøre i næste måned.

– For mig at se er de i panik. De prøver at få det til at se ud som om, at det er Thomas Thors og Søren Schow, der besluttede at lade det hele ligge og overlade et morads til den nye kommunalbestyrelse, siger Søren Schow.

– Det samme indtryk vil de også gerne give omkring budgettet. De vil gerne tegne billedet af, at vi efterlod et morads. Men vi efterlod ikke et morads. Vi efterlod et budget og en plan for, hvor medarbejderne skal arbejde henne.

– De ved, at de står over for en enorm beslutning. De ved, at der har været arbejdet hen mod en løsning i fire-fem år og hvor mange millioner og medarbejdertimer, der er blevet brugt indtil nu. I valgkampen hørte jeg mange vælgere været fortørnede over spild af penge. Men det her er jo om noget spild af penge, siger Søren Schow.