Nyt flertal løfter sløret for alternativ rådhusplan

Nyt flertal løfter sløret for alternativ rådhusplan
Foran facaden ind til den fremtidige rådhusafdeling på Snorrebakken holdt der tirsdag eftermiddag ti håndværkerbiler på rad og række, og indenfor var flere håndværkere i gang med at gøre bygningen klar til indflytning. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 4. JAN 2022 • 19:00
Jakob Nørmark
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
4. JAN 2022 • 19:00

Viceborgmester Morten Riis (EL) ærgrer sig over, at det gamle flertal ikke standsede processen omkring rådhusplanen tidligere. Den nye borgmester Jacob Trøst bliver nødt til at standse planlagte udbud, for de fire konstitueringspartier lægger op til at fastholde en række afdelinger i Tejn, der ellers var tiltænkt Bornholms Museum og hjemme- og sygeplejen på nordlandet.

Foran facaden ind til den fremtidige rådhusafdeling på Snorrebakken holder der tirsdag eftermiddag ti håndværkerbiler på rad og række. Lysene indenfor er tændt, og kigger man ind af det høje vinduesparti, ser man flere håndværkere i gang med at gøre bygningen klar til indflytning.

Kommunens nuværende plan er, at lokalerne inden for et par måneder skal være klar til, at medarbejderne fra afdelingerne Byg og Plan i Tejn samt personalet hos Udvikling fra Ullasvej kan flytte til Snorrebakken. Det oplyste kommunaldirektør Johannes Nilsson i Tidende i november.

Den plan, der er baseret på det gamle politiske flertals aftale, har Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative og Kristendemokraterne – det nytiltrådte flertal i bornholmske politik – tænkt sig at lave om. En alternativ renoveringsplan, der i langt mindre grad vil involvere Snorrebakken, vil blive præsenteret senere på måneden, når den skal behandles i det nye økonomi- og klimaudvalg.

Et af de første skridt, som kommer forud for de politiske udvalgsdebatter, bliver at stoppe nogle planlagte udbud knyttet til rådhusplanen vedtaget af Socialdemokratiet og Venstre, fortæller Morten Riis (EL). Den genvalgte viceborgmester ville have ønsket, at S og V kunne have trykket på pauseknappen, da valgresultatet blev klart.

– Det havde været lidt lettere, hvis det afgående flertal havde anerkendt, at der fra 1. januar ville være et nyt flertal og sat tingene i bero. Men det har man ikke ønsket, man har faktisk bare kørt på, som om ingenting var hændt, og det gør det unægeligt lidt sværere for os, og det har stillet vores medarbejdere i et dumt dilemma, siger Morten Riis til Tidende.

Hvordan kommer det konkret til udtryk?

– For eksempel bliver Jacob (Trøst, red.) nødt til at aflyse nogle udbud med en borgmesterbeslutning i starten af januar, fordi de udbud var planlagt til at blive sat i gang med frister i januar.

Hvilke udbud drejer det sig om?

– Det var udbud for Snorrebakken og også noget for Tejn-delen. Det afgående flertal kunne godt have sagt; "Tror vi ikke længere, der er flertal for de her ting"? Det betyder, at man administrativt bliver nødt til at forfølge beslutningen, indtil den er lavet om af et nyt flertal. Det er sådan set meget demokratisk, men man kunne godt have opfordret det afgående flertal til at slå koldt i vand i blodet. Formelt set var de i deres gode ret til det, men jeg synes bare ikke, at det var ret hensigtsmæssigt, siger Morten Riis.

Den store rådhusplan, der fyldte meget under valgkampen, indebar, at alle kommunens administrative medarbejdere fra Tejn og Nexø skulle flytte til Knudsker i løbet af nogle få år. Kommunens interne flytninger skaffede plads til Bornholms Museum i Tejn fra foråret 2024, men hvis afdelingerne i Tejn skal blive, kommer museet til at mangle plads til både forskere og administrative medarbejdere samt det magasin, som efter planen skal opføres ved siden af kommunens bygninger på Skovløkken.

Snorrebakken får funktion

De første medarbejdere fra Tejn skulle flytte inden påske, men det er ifølge Morten Riis usikkert, om det nye flertal vil støtte den beslutning.

Arbejder I ud fra, at der fortsat skal være kommunal administration i Tejn?

– Vi har i hvert fald ikke aflyst det. Sådan vil jeg sige det. Det er svært at sige for mig, hvor vi ender præcist. Men vi kigger ind i, om det er muligt, at folkene i Plan og Byg, Ejendomme og Drift og Natur, Miljø og Fritid fortsat allesammen kan sidde i de eksisterende bygninger oppe i Tejn. Men det giver nogle andre problemer ud over museet. Hjemmeplejen i nord var også tiltænkt at skulle flyttet ind. De har til huse i lejede lokaler i Allinge for øjeblikket, så dem skal vi også finde nogle nye lokaler til.

Vil det sige, at det er oppe i luften, om de medarbejdere, der sidder i den del af bygningen af Tejn, som er tiltænkt hjemme- og sygeplejen, skal flytte til Snorrebakken om et par måneder?

– Nogle af medarbejderne skulle flytte fra marts. Ja, det er det.

Også selv om der allerede er brugt penge på at sætte bygningerne i stand? Der har gået håndværkere på Snorrebakken i flere måneder.

– Ja. Vi er nødt til at prøve at træffe de beslutninger, som vi mener er rigtige – og ikke gøre, hvad det gamle flertal har sat i værk. Men jeg tror ikke, at det kommer til at være sådan, at Snorrebakken ikke bliver en del af den kommunale administration på den eller anden måde, siger Morten Riis lettere kryptisk.

Det igangværende arbejde med ventilationsanlæg og andre renoveringer i det tidligere uddannelsescenter på Snorrebakken bliver altså ikke helt forgæves, men hvilken funktion det nye flertal ønsker, at Snorrebakken skal have, står fortsat hen i det uvisse.

Snak med museet

En ting ligger dog fast og har gjort det, siden de fire partier bag Jacob Trøst trådte ud af forhandlingslokalet på valgnatten: Byggeriet af en ny fløj i tre etager bliver ikke gennemført, understreger viceborgmesteren.

– Der kommer i hvert fald ikke til at blive bygget en ny fløj på Snorrebakken, gentager Morten Riis og vender tilbage til sagens kerne, samlingen af medarbejdere på færre matrikler.

– Hele argumentationen har jo handlet om, at medarbejderne plan, byg og natur – og så videre – skal være samlet. Men det er de jo allerede.

Vel undtagen medarbejderne i Udvikling, som sidder på Ullasvej?

– Der sidder nogle få, men det er ikke ret mange. Hovedparten sidder altså i Tejn allerede. Med den gamle plan ville man snart rykke den ene halvdel op, og til den anden halvdel sagde man, at de kunne flytte med ind på Snorrebakken om tre-fire år. Så det, man de facto gjorde nu og her, var at adskille afdelingerne. Så i første omgang tror jeg, at vi vil sige; "Der er ingen grund til at flytte noget, der virker", siger Morten Riis, der ser bort fra, at rådhusplanen også skulle sikre, at kommunens direktion, sekretatiatet og borgmesteren skulle have fysisk plads sammen med de mere strategisk arbejdende medarbejdere i udvikling og plan.

Hvis bygningen i Tejn ikke frigøres til Bornholms Museum, hvad tror du så, at I vil kunne tilbyde museet?

– Det må vi have en snak med museet om. Jeg tror, at museet selv har lavet en plan B, og så er spørgsmålet, hvordan kommunen kan spille ind i den, siger Morten Riis.

Hvorfra ved du, at museet har en plan B?

– Det tror jeg, at de har. Vi følger jo alle med i, hvad der foregår, og det gør de i særdeleshed på museet. Jeg kan høre på dem, at de har tænkt "hvad nu hvis?" og løbende luftet deres bekymringer. Jeg føler mig meget overbevist om, at de har noget i baghånden, og ellers må vi se, om vi kan finde noget.

Hvis I ikke gennemfører flytningen af administrationen til Snorrebakken, kommer hjemme- og sygeplejen i Allinge senere på året til at mangle lokaler. Har I en idé til, hvad der kan gøres for dem, hvis ikke de kan flytte til Tejn?

– Det er vi også ved at kigge på.

Men specielt for hjemme- og sygeplejen haster det vel lidt?

– Det haster, og vi har også arbejdet på det både før julen og henover. Vi tiltrådte først 1. januar, og dermed har det været svært for os at sætte administrationen til at udregne ting og sager for os. Vores medarbejdere har været placeret i et dilemma, fordi den politiske beslutning fra det tidligere politiske flertal stadig står ved magt, indtil den bliver lavet om.

Nexø bliver

Den afdeling, som var tiltænkt en plads i en nybygget fløj, var Økonomi og Personale fra Nexø. Selv om meget er oppe i luften, ligger tingene så meget fast, at I kan sige, om de medarbejdere skal blive i Nexø? Eller kunne de også blive del af en alternativ flytterunde?

– Det sidste har vi slet ikke talt om. Vi har talt om, at Nexø er, hvor Nexø er. Men kabalen har vi ikke lagt færdig endnu, så derfor er det lidt svært at sige, hvordan det bliver. En forudsætning for, at de kunne flytte med, var, at der skulle en helt ny bygning til, og det er netop den, vi ikke ønsker at bruge penge på at etablere. Og derfor har de været holdt ude af kabalen.

Hvad er planerne for Ullasvej? I sagde efter valget, at en renovering af bygningerne der var en stor prioritet.

– Det er det stadigvæk – også gerne ret hurtigt. Men det er meget klogt, at man ved, hvad der skal være i bygningerne, inden man går i gang med at indrette dem.

Kommer I med en mere klar, gennemarbejdet plan i løbet af januar?

– Det gør vi. Vi vil meget gerne have vores forslag til, hvordan sådan en kabale kan se ud, klar i slutningen af januar. Men medarbejderne skal selvfølgelig også høres, så derfor regner vi ikke med, at den er endelig vedtaget før marts. Det må godt gå lidt tjept, og det tror jeg også, at medarbejderne efterlyser. En ting er, at vi kaster det hele op i luften igen. De vil også gerne have, at vi lander det ret hurtigt, tror jeg.

Er det sådan, du vil beskrive det; at I kaster det hele op i luften igen?

– Ja, og grunden til, at vi gør det, er, at valgresultatet viste, at folk ikke synes, at det med at bygge stort på Snorrebakken er en rigtig prioritering af midlerne. Og det synes vi jo heller ikke. Derfor er vi nødt til at finde ud af, hvordan vi så kan lande det.