Museumsdirektør om rådhusplan: 'Jeg håber virkelig ikke, vi bliver tvunget ud i en ny situation'

Museumsdirektør om rådhusplan: 'Jeg håber virkelig ikke, vi bliver tvunget ud i en ny situation'
– Allerede da valget var blevet afgjort, kunne jeg se, at det kunne give os nogle udfordringer, siger museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 5. JAN 2022 • 10:41
Jakob Nørmark
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
5. JAN 2022 • 10:41

Selv om Bornholms Museums direktør er blevet forsikret om, at det nye politiske flertal har museet i tankerne, når de ændrer på rådhusplanen, er han usikker på fremtiden. Hvis kommunens administration ikke skal flytte fra Tejn til Snorrebakken, er museet nødt til med kort varsel at aktivere en plan B.


Det nye flertal i kommunalbestyrelsen arbejder for tiden på at ændre deres forgængeres udskældte rådhusplan. Det er en svær øvelse, for ændringer på en adresse vil forplante sig og påvirke andre af de involverede.

Bornholms Museums direktør er en af dem, der ikke ved, om han er købt eller solgt, fordi det ikke længere er sikkert, om administrationsbygningerne i Tejn bliver ledige i 2024 som planlagt.

– Allerede da valget var blevet afgjort, kunne jeg se, at det kunne give os nogle udfordringer, siger museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen.

– Så jeg tog kontakt til de konstituerende partier, og de har forsikret mig om, at de har os med i tankerne, og at de godt ved og forstår, at kommunen har et ansvar for, at museet har gode nok faciliteter til at bevare kulturarven.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative og Kristendemokraterne har endnu ikke præsenteret et samlet forslag, men viceborgmester Morten Riis røbede tirsdag, at de planlægger at udskyde flytningen af kommunale medarbejdere fra Tejn til den nye rådhusafdeling i Knudsker.

– I første omgang tror jeg, at vi vil sige; "Der er ingen grund til at flytte noget, der virker", sagde Morten Riis til Tidende med henvisning til de medarbejdergrupper, der ad flere etaper efter den gamle plan skulle flytte til Snorrebakken – de første allerede i marts.

Vælger det nye flertal på lang sigt at bevare Allinge-Gudhjems tidligere rådhus som kommunal administrationsbygning – hvilket ifølge viceborgmesteren er en sandsynlig mulighed – bliver der hverken plads til hjemme- og sygeplejen, der i efteråret 2022 skulle flytte fra Allinge, eller Bornholms Museum.

Om museets situation udtalte Morten Riis, at han føler sig "meget overbevist om, at de har noget i baghånden."

Flere andre muligheder

Uden at gå i detaljer om plan B bekræfter museumsdirektøren, at Bornholms Museum i forbindelse med planlægningen af Tejn-projektet lavede en liste med alternativer, som nu kan komme i spil, hvis flytningen til Tejn ikke kan gennemføres.

– Vi har kigget på flere andre muligheder, som vi på det tidspunkt vurderede, ikke var helt lige så gode som den i Tejn. Bliver vi tvunget ud i en ny situation – og det håber jeg virkelig ikke – så skal vi meget hurtigt aktivere en plan B, fortæller Jacob Bjerring-Hansen.

Museet har både brug for nye magasiner og arbejdslokaler til museumspersonalet. I Tejn kunne museets arkæologer og adminstratorer flytte ind i det tidligere rådhus, mens magasinerne skulle bygges på den tilstødende grund.

– Det drejer sig i høj grad om magasiner, men også om lokaler, hvor arkæologernes fund og genstande fra nyere tids historie bliver analyseret og behandlet, forklarer Jacob Bjeriring-Hansen.

– Tejn virkede som en meget rigtig løsning, fordi der var nogle gode administrationsbygninger og pladsen til at bygge ved siden af. Ovenikøbet havde det nærheden til Helligdommen og den nye tilbygning til kunstmuseet (Bornholms Museums fremtidige udstillingslokaler, red.). Så der var mange gode grunde til, at jeg og bestyrelsen har prioriteret løsningen i Tejn.

En eventuel plan B skal både rumme arbejdslokaler og et magasin, det – selvom det er det mest realistiske udfald – ikke nødvendigvis skal ligge i en nyopført bygning.

– Groft sagt skal vi enten finde nogle eksisterende magasiner, der er i så god stand, at genstandene kan være der i nogle hundrede år uden at tage skade af det, og bygge administration ved siden af. Eller også skal vi finde nogle gode administrationslokaler, hvor der er plads til at bygge et magasin ved siden af, forklarer museumsdirektøren.

Museets plan er at bygge et relativt stort basismagasin, der kan udvides senere, hvis der bliver behov for det. Et optimalt magasin, der kan rumme samtlige genstande, vil kræve et areal på 800-1.000 kvadratmeter, oplyser Jacob Bjerring-Hansen.

 


Museet modtager rykkere

Museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen har flere gange advaret om, at de historiske genstande for tiden opbevares i fugtige lader og bunkere, der ikke er opført til formålet, og hvis beliggenhed holdes hemmelig. Og det er først og fremmest de nuværende magasiners ringe stand, der gør det nødvendigt at finde en hurtig løsning, men der er også et økonomisk perspektiv. Bornholms Museum har modtaget et statsligt tilskud på godt fem millioner kroner til at bygge nye magasiner, og giverne vil snarest muligt have at vide, hvordan pengene skal bruges.

– Inden jul fik vi en rykker med beskeden om, at de meget snart skal have et projekt. Det fik vi udskudt to måneder ind i det nye år, fordi jeg vidste, at dette kunne blive et problem i forlængelse af valget. Så vi skylder staten et svar på, hvad det er for et projekt, der skal sikre kulturarven på Bornholm, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Bornholms Museum udstiller kun fem procent af den samlede bornholmske kulturarv. Resten står i magasiner og skal også bevares for eftertiden. Opbevaringen af de øvrige 95 procent sker med henblik på senere udstillinger og for at sikre, at arkæologisk og historisk materiale kan være til rådighed for forskere, der i fremtiden vil undersøge genstandene på ny.