Jacob Trøst slår fast: 'Vi får brug for Snorrebakken'

Jacob Trøst slår fast: 'Vi får brug for Snorrebakken'
Jacob Trøst indfandt sig i mandags på sit nye kontor på Ullasvej i Rønne. En af hans første gerninger som borgmester var at standse et par planlagte udbud. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 7. JAN 2022 • 10:28
Jakob Nørmark
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
7. JAN 2022 • 10:28

På sin første arbejdsdag på borgmesterkontoret satte Jacob Trøst dele af Snorrebakke-udbuddet på pause. Samtidig lægger det nye flertal sig fast på, hvordan den store kommunale personalekabale kan gå op.


Håndværkerne arbejder på højtryk for at sætte det tidligere uddannelsescenter i Knudsker i stand. Inden for et par måneder skulle de første medarbejdere efter den eksisterende rådhusplan flytte ind, men de ansatte i Tejn og de kommunale kontorer på Ullasvej, der var udvalgt som de første indflyttere på Snorrebakken, kan godt vente med at pakke flyttekasserne ud. Det nye flertal overvejer nemlig at ændre planen grundlæggende.

Det første håndfaste bevis kom, da Jacob Trøst på sin første arbejdsdag med en borgmesterbeslutning aflyste to planlagte udbud knyttet til rådhusplanen.

– Det gjorde jeg i mandags, fortæller De Konservatives borgmester til Tidende.

10. januar og i uge 3 var der frister, som Jacob Trøst med sin beslutning undgik at bringe i spil.

– Jeg synes, at kommunen har en moralsk forpligtelse til ikke at sætte udbud i gang, som vil resultere i spild af tid for entreprenører. Vi vil ikke sende udbuddet ud, før vi regner med, at det er noget, vi vil gøre brug af. Derfor skrev jeg til kommunaldirektøren, at han skulle sætte de udbud på pause, indtil vi har en afklaring.

Tre adresser i spil

Opgaverne i udbuddene vedrører ifølge Jacob Trøst og Morten Riis både kommunens bygninger i Snorrebakken og Tejn. Beslutningen vil ikke få betydning for det igangværende renoveringsarbejde, bedyrer borgmesteren.

– Uanset hvad, får vi brug for de arbejdspladser, som de er ved at renovere oppe på Snorrebakken. Det er jo i de eksisterende bygninger, at de er i gang med et renoveringsprojekt. Og den etape vil blive gjort færdig, siger Jacob Trøst.

Så det ligger fast, at de bygninger på Snorrebakken vil blive anvendt af kommunen fremover?

– Ja, jeg kan jo se, at der er nogle fine lokaler deroppe, hvor der blev lavet et større renovationsarbejde for få år siden, og dem kan vi lige så godt bruge. Men vi har ikke lagt os fast på, hvem der skal flytte op på de arbejdspladser endnu. Det er det, vi arbejder på højtryk for at finde ud af, siger Jacob Trøst, som kan fortælle, at medarbejderne fra tre adresser er i spil.

– Vi mangler plads på Ullasvej og i Tejn. Og så har vi medarbejderne i Børn og Familie på Østre Skole, som vi har solgt, og de skal flytte inden for de næste par år. Vi har for få arbejdspladser til medarbejderne i BRK. De sidder for trangt rundt omkring.

Afbrudt i 2018

Arbejdet med at samle kommunens medarbejdere på færre matrikler har stået på i årevis. Bestræbelserne blev standset i 2018, fordi projektets budget ikke indeholdt penge til de lovpligtige ventilationsanlæg. Mens det blev gransket, om kommunalbestyrelsen var blevet fuldt oplyst om sagen af embedsværket, og om loven var overholdt, blev sammenflytningen sat på pause. Under ledelse af Thomas Thors (S) kom sammenflytningen tilbage på den politiske dagsorden i 2021, og med støtte fra flere partier – og i sidste omgang kun Venstre, da budgettet skulle i hus – blev den store plan med tre rådhusafdelinger i Rønne og Knudsker vedtaget.

Til den eksisterende plan med renoveringer i Tejn, på Ullasvej og Snorrebakken samt nybyggeri på Snorrebakken afsatte den gamle kommunalbestyrelse 114,1 millioner kroner.

Har I en nogenlunde idé om, hvor meget billigere jeres rådhusplan bliver end den, der allerede er vedtaget?

– Det tør jeg ikke sige med sikkerhed, men et slag på tasken kunne være 30 millioner kroner. Det er et overslag med meget stor margin, siger Jacob Trøst.

I planen "Nyt Rådhus", som rådgivningsfirmaet Urland lavede for regionskommunen, kan man læse, at et nybyggeri på Snorrebakken i tre etager forventedes at koste cirka 20 millioner kroner end en ny fløj i én etage. Men da Dansk Folkeparti, De Konservative, Enhedslisten og Kristendemokraterne er enige om slet ikke at ville bygge den nye fløj, må besparelsen ventes at blive større.

Museet og hjemmeplejen

Stueetagen i den nye fløj var tiltænkt de knap 50 medarbejdere i Center for Natur, Miljø og Fritid, der i dag har til huse i Tejn.

Ved at holde fast i Tejn-bygningerne til den kommunale administration vil kommunen komme til at mangle lokaler til hjemme- og sygeplejen og Bornholms Museum.

– Det har vi selvfølgelig med i overvejelserne, at det er en del af kabalen, og det er vi nødt til at finde en løsning på, siger Jacob Trøst.

Han fremhæver, at der skal ske noget med afdelingerne, som har arbejdsplads i Tejn.

– Dem, der sidder i Tejn i dag, sidder for trangt, og det vil vi gerne finde en løsning på. Om der skal ske noget med bygningen i Tejn, eller om vi skal flytte medarbejderne i Tejn som oprindeligt planlagt, har vi ikke fundet ud af endnu.

Hvorfor føler I behov for måske at ændre planen for Tejn?

– Hvis vi skulle holde fast i den eksisterende rådhusplan, skulle en del af medarbejderne fra Tejn flytte ned til Snorrebakken allerede til marts. Så ville de skulle sidde adskilt et år eller to, og det ville være en ulempe i den periode. Og det er også en af de ting, vi har med i overvejelserne, siger Jacob Trøst.

Nye forudsætninger

Socialdemokratiet og Venstre kritiserede i tidligere på ugen det nye flertals tilgang for at være ukonkret og mangelfuld.

– Det virker som om, at man er i gang med at finde en løsning, som man ikke ved noget som helst om, sagde den nye S-gruppeformand Jonna Nielsen.

Jacob Trøst mener imidlertid, at det er naturligt, at han ikke kan fremlægge en grydeklar plan, før det nye flertal med administrationens hjælp haft mulighed for at få et overblik og regne på alternativerne. Han forklarer, at beslutningerne vil blive truffet ved at granske det omfattende forarbejde, kommunen har lavet de seneste par år.

– Det forarbejde er lavet med udgangspunkt i et nybyggeri. Så vi er ved at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre uden et nybyggeri, forklarer den nytiltrådte borgmester.

Senere på måneden vil de fire nye partier fremlægge et nyt udkast til en rådhusplan sammen med en stribe andre politiske forslag fra 2022-budgettet. Herefter skal den nye plan i høring hos de kommunale medarbejdere.

 


Borgmesterbeslutninger

Borgmesteren kan – på byrådets vegne – afgøre visse sager af hastende karakter, og som ikke giver anledning til tvivl, jf. styrelseslovens § 31.

Sager, der efter lovgivningen, kun kan afgøres på et byrådsmøde, kan borgmesteren dog ikke afgøre som utvivlsomme eller hastende. Bevillinger kan borgmesteren således ikke give, uanset hvor hastende eller utvivlsomme sagerne er. Det gælder også optagelse af lån samt køb og salg af fast ejendom, selv om det kan ske fordelagtigt ved hurtig handel.

Borgmesteren orienterer, senest på førstkommende ordinære byrådsmøde, byrådet om afgørelser truffet i medfør af § 31.

 


Uvished om borgmesterkontoret

Den eksisterende rådhusplan fra rådgiverne Urland placerer borgmesteren, kommunens direktion og borgmestersekretariatet i den del af bygningerne på Snorrebakken, hvor der disse dage er stor håndværkeraktivitet. At flytte borgmesterkontoret fra Ullasvej til Knudsker er stadig en reel mulighed, fortæller Jacob Trøst.

Regner du med at have kontor oppe på Snorrebakken om et års tid?

– Personligt er jeg villig til at sætte mig hvorsomhelst på Bornholm, hvor det giver mening i forhold til vores bygninger. Det skal selvfølgelig give i mening i forhold til organisationen. Så hvis jeg skal flytte på Snorrebakken, gør jeg det. Og direktionen flytter også derhen, hvor det vil give mening for at få kabalen til at gå op.

Så er det uafklaret, hvor du skal have kontor?

– Ja, Snorrebakken er et af scenarierne. En af løsningerne til, hvordan vi får mere plads på Ullasvej kan være, at vi flytter.