Turistbusser kører fra julemarked til julemarked

To stort opsatte julemarkeder indenfor én kilometer lyder måske som konkurrence - men det er faktisk synergi, fortæller Anne Birk.
Bilerne kører nærmest i kø-kørsel for at finde en parkeringsplads ved Bornholms Middelaldercenter, som lørdag inviterede til julemarked som i gamle dage.
Her bliver man modtaget af en julemand i skinnende rødt tøj, som deler både programmer og pebernødder ud, og som potentielt har et ægte julemandsskæg. Snart efter klaprer hestevognen forbi med de prustende heste og den umiskendelige duft, der hører levende dyr til.
Det myldrer ind med gæster i alle aldre - men mest flyverdragtsklædte småbørnsfamilier med klapvogne, barnevogne og begejstrede pegende fingre, der lynhurtigt finder det mest interessante samtaleemne på en frostkold vinterlørdag.
– Kan vi fiske i den der å? Jeg tror, der er fisk i den.
– Det kan man måske godt, men det skal vi ikke lige nu, svarer en tålmodig forældrestemme.
Lige nu skal der nemlig laves bål, ristes pølser og bages snobrød på både moderne og middelalderlig maner.
Et par børn har fundet et terningspil med en spilleplade lavet af træ, og på imponerende vis forstået reglerne, så deres fædre nu står og debatterer, hvorvidt man snildt lige kunne snitte sådan et spil derhjemme, når nu det er så nemt og underholdende.
På det festlige julebord er der dækket op - naturligvis med hjemmelavede lys af bivoks, som står i en skål med øl. Bivoksen knitrer, og de tændte stearinlys skal brænde hele natten, og skinne på et par mønter som ligger på bordet.
– Så bliver det næste år nemlig fyldt med rigdom, forsikrer en kvinde, som er iklædt tøj fra en helt anden tidsalder, hvilket formentlig skal understrege, at det gør de tidligere nævnte traditioner også.
Hun forklarer, at når lysene står i øl, så kan man ikke risikere, at huset brænder ned, og så kan man altid give øllet til hestene dagen derpå. Så kan de også mærke, at det er jul.
Fem weekender
Der er mange mennesker, som lørdag har taget turen til Middelaldercenteret med alle dets hyggeligheder.
Og hvis det endelig lykkes at få kæmpet bilen ud af muddersjappet på den interimistiske parkeringsplads, der er blevet skabt på marken bag parkeringspladsen til busser (Her vil journalisten gerne benytte lejligheden til at sende et skud ud til de to-tre venlige sjæle, som hjalp til med at skubbe Tidendes redaktionsbil videre i lørdagens program.), så kan man bare 750 meter væk slå døren op til et helt andet og meget anderledes julemarked.
Hos Birk Bornholm foregår det nemlig indendørs i en sæbeduftende dagligstue, hvor bordene er fyldt med håndværk i alverdens forskellige farver og materialer.
Det er tredje år, at Anne Birk og hendes mand Kurt Pedersen er værter for et arbejdende julemarked, hvor stadeholderne sidder og fletter, strikker, syer - mens de sælger deres varer.
I modsætning til Middelaldercenterets ene dag med julerier, så har de hos Birk Bornholm valgt at afholde julemarked over fem weekender i november og december, og det er faktisk slet ikke dumt.
– Vi har nærmest stamgæster, som kommer hver weekend for at få deres kaffe og kage opad formiddagen, fortæller Anne Birk med et smil.
Der er nemlig også en lille café med lagkage og kaffe.
God synergi
Til spørgsmålet om, hvorvidt det føles mest som konkurrence eller samarbejde, når der foregår et stort julemarked bare 750 meter væk, som trækker gæster til fra hele øen, tøver Anne Birk slet ikke.
– Der er en rigtig god synergi, fordi folk ikke bare tager på et enkelt julemarked. Der er mange, der kører rundt fra julemarked til julemarked for at få det hele med, fortæller hun.
Hun bakkes op af Pernille Hindsgavl, som er i færd med at hækle en kurv af smalle stykker stof.
– Vi oplever, at folk kommer i turistbusser ovrefra, og så kommer de her og de kører måske til Smedjen i Tejn og så også til Nexø, fortæller hun.
Hun mener heller ikke, at der kan være for mange julemarkeder, så længe folk synes, det er hyggeligt.
– Men det tager tid at bygge noget op. Vi har flere stande nu, end vi havde i starten, og vi prøver hele tiden at finde på noget nyt - eksempelvis er der nissehule inde på kontoret i næste weekend, hvor vi har fået en pædagog til at læse en julehistorie, fortæller Anne Birk.
Og der er virkelig julestemning med julemusikken i højtalerne, ild i pejsen og en café, som efter de tilstedeværendes udsagn plejer at være propfyldt, når det bliver tid til eftermiddagskagen.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Skolesagen fra start til slut

Farlige vaner starter i stilhed

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration