NATUR
– Hvis vi alligevel ikke har nogen indflydelse, fordi man vil forvalte jagttiderne centralt, så gider vi ikke bruge tid på det. Så nedlægger vi den lokale hjortevildtgruppe.
Det siger John Walther, formand for gruppen, der er stærkt utilfreds med, at gruppens ønsker for jagttid på dådyr ikke bliver imødekommet fra centralt hold af den nationale hjortevildtgruppe og vildtforvaltningsrådet, som står for den endelige indstilling af jagttider til miljøministeren.
Tidligere i denne uge udsendte Miljøministeriet jagttidsbekendtgørelsen for 2020-2021, underskrevet af miljøminister Lea Wermelin. Bekendtgørelsen betyder uændret jagttid på dådyr, hvilket betyder, at der frem til 2022 fortsat kun må skydes kalve i de første to uger af januar.
Gruppen samles
– Næste skridt bliver, at jeg samler gruppen snarest muligt og stiller forslag om, at gruppen nedlægger sig selv, siger John Walther.
Fra Bornholm har man to år i træk ønsket den nuværende jagttid på kalve udvidet med jagttid på voksne dådyr. I første omgang fik man ønsket afvist med den begrundelse, at det ville være for svært at håndtere en jagttid på de helt store hjorte, de såkaldte fuldskufler. Det tog man til efterretning og indstillede derefter jagttid på dåer og hjorte større end spidshjorte, altså kun jagttid på hjorte med en alder på to år og opefter, nøjagtigt som den praktiseres andre steder i landet.
Den indstilling kom fra den bornholmske hjortevildtgruppe i december 2019. Overraskelsen var imidlertid stor, da der alligevel ikke var nogen ændringer, da bekendtgørelsen for jagttiderne i 2020-2021 blev sendt i høring i maj 2020. Og nu er jagttiderne altså fastlagt.
Klage til ministeren
John Walthers konklusion er, at man i vildtforvaltningsrådet tilsyneladende slet ikke har forholdt sig til den bornholmske indstilling fra december:
– Vi beder jo bare om lov til at følge den forvaltningspraksis, som er almindelig i andre regioner i Danmark, fortsætter han.
– Vi sendte i maj et høringssvar til Miljøministeriet, som vi ikke har fået svar på. Jeg har som formand for hjortegruppen samtidig sendt en klageskrivelse direkte til miljøminister Lea Wermelin, hvor jeg klager over behandlingen eller manglen på samme. Det har vi heller ikke fået svar på, siger John Walther.
– Vores indgangsvinkel er, at vi skal forvalte efter den nationale forvaltningsplan, som er politisk bestemt som ramme for, hvad vi skal lave lokalt, og den lægger op til en udtalt lokal forvaltning, hvilket også giver god mening. Derfor har man også nedsat de lokale grupper. Jeg beder ministeren om, at man sikrer, at der er mere sammenhæng i det, man politisk melder ud, og det, der rent praktisk sker, tilføjer John Walther.
Femårsplaner
John Walther frygter ud fra tidligere korrespondance, at der er et ønske om at få hjortevildtforvaltningen ind i fire-fem års planer.
– Der er vores betragtning, at man ikke kan forvalte bestande af vilde dyr efter fem års planer. Der skal være mulighed for løbende at regulere på jagttider. Der skal være mulighed for både at skrue op og ned.
– Det vi beder om er, at vi på Bornholm kan komme i gang med at skyde nogle af de voksne dyr, inden det bestandsudviklingen løber løbsk. Nu er der begyndt at komme skader på marker og i skove, og vi begynder at få flere dyr, der smadrer biler i trafikken – og det er med 500-600 dyr. Skal vi vente til 2022, har vi forventeligt en bestand på cirka 1.000 dådyr. Og hvad sker der så?, spørger John Walther.
Regulering
John Walther mener ikke, at det vil nytte noget at søge Naturstyrelsens tilladelse til regulering, når vildt gør skade på afgrøder eller andet.
– Der bliver ikke bare givet tilladelse til at regulere dåvildt. En regulering vil kun kunne meddeles i ekstreme tilfælde, hvor man kan dokumentere skaden, og først efter, at man har afprøvet forskellige godkendte afværgemidler. Får man endelig en reguleringstilladelse på en ejendom indeholder den sandsynligvis kun tilladelse til at nedlægge et enkelt dådyr. Det regulerer jo ikke bestandsstørrelsen.
– Hvis ikke bestandsudviklingen skal løbe løbsk, skal vi have mulighed for at skyde nogle af avlsdyrene, og vi skal have lov til at skyde nogle af de store hjorte, inden de dør af alderdom, slutter John Walther.
Minister: Vigtigt at spille aktivt med
– Det er altid vigtigt at gøre sin stemme gældende. Og det er vigtigt, at vi har lokale øjne på, hvordan vores natur og jagt udvikler sig.
Det siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en kommentar til de bornholmske frustrationer vedrørende jagttider på dådyr på Bornholm. Den bornholmske hjortevildtgruppe overvejer som nævnt i en anden artikel at nedlægge sig selv, fordi man to år i træk har fået underkendt ønsket om jagttid på voksne dådyr. Lea Wermelin opfordrer gruppen til at fortsætte:
– Så vidt jeg er blevet orienteret, har vildtforvaltningsrådet igangsat en ny proces om revidering af jagttiderne frem mod 2022. Jeg vil da opfordre den bornholmske hjortegruppe til at spille aktivt med i denne proces.
Er det korrekt, at gruppen ikke har fået svar på klagen til dig?
– Jeg har både modtaget et brev og et høringssvar fra den bornholmske hjortegruppe med samme indhold. Indholdet af brevet er indgået i behandlingen i høringsperioden. Ligesom alle de andre høringssvar.
Nu har du selv din gang på Bornholm – hvad ser og hører du selv om dådyr?
– Jeg er opmærksom på den voksende bestand af dådyr på Bornholm og de udfordringer, som den bornholmske hjortegruppe gør opmærksom på. Men jeg ved også, at mange bornholmere er glade for at kunne se dådyr, når de går en tur i naturen, siger Lea Wermelin.
Hjortevildtgruppen
Hjortevildtgruppen på Bornholm består af repræsentanter fra Bornholms Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse på Bornholm, Dansk Skovforening på Bornholm, Naturhistorisk Forening på Bornholm, Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm, Naturstyrelsen Bornholm og Danmarks Jægerforbund Kreds 8 Bornholm.
Det bornholmske forslag
På Bornholm har der siden 2012 været jagttid på dådyrkalve i perioden 1.-15.
januar.
Det seneste bornholmske forslag går ud på, at dette skal ændres til:
Hjort større end spidshjort: 1.-7. december.
Spidshjort: Ingen jagttid.
Då: 1.-15. januar.
Kalv: 1.-15. januar.
På Danmarks Jægerforbunds hjemmeside kan man se, at der er en lang række lokale jagttider for dåvildt.