9. OKT 2020 • 17:50 • AF ELISABETH-KROGH • GRATIS

Torsk får skrumpelever af leverorm

ØSTERSØEN
Ny forskning fra DTU Aqua viser, at torsk, der har mange orm i leveren også udviser en række sygdomstegn, der kendes fra mennesker, med alvorlige sygdomme som leverkræft og skrumpelever.
Marie Plambech Ryberg, DTU Aqua, står bag de nye undersøgelser, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Conservation Physiology.
Resultaterne er en del af hendes ph.d.-projekt, hvor hun undersøger de fysiologiske effekter af leverorm hos torsk og de mekanismer der ligger bag. Hun har blandt andet set på, hvor mange orm der skal til, før det for alvor bliver kritisk for en torsk, skriver DTU Aquas nyhedsbrev.
En stor del af torskene i den centrale og østlige Østersø har leverorm. En parasit, der trænger ind i torskens lever, og som kan ødelægge vævet. En torsk med mange leverorm er typisk meget tynd.

Forskerne kan konstatere, at leveren hos de ramte torsk ikke fungerer optimalt, når den har mange orm.
– De fisk, der har flest leverorm, er også de tyndeste. De indeholder også mindst protein, og de har det laveste fedtindhold i leveren. Fedtindholdet i leveren i fisk med mange orm er kun cirka en tredjedel af det man ser hos raske fisk. Og det er ret kritisk, for torsken er en mager fisk, som bruger sin fedtholdige (og dermed energirige) lever som sin ”madpakke”. Vi kan se, at torskene begynder at bliver kritisk tynde, når de har mere end 4-5 orm pr gram lever, hvilket kan øge deres risiko for at dø, siger hun til DTU Aquas nyhedsbrev.
Bestanden af østlig Østersøtorsk er generelt i dårlig stand, og antallet og størrelsen af torsk, og den mængde af afkom de får, er faldet så kraftigt, at fiskeriet efter den bestand helt har været stoppet siden 2019.

Seniorforsker Jane Behrens fra DTU Aquas fiskebiologigruppe er vejleder og medforfatter til den nye undersøgelse. Hun har i mange år studeret forekomsten og betydningen af leverorm hos torsk:
– De nye resultater viser helt tydeligt, at der er en negativ effekt af ormen på fiskens sundhedsstatus og vækstpotentiale. Vi kan se nu, at vi ikke kan ignorere leverormen, når vi skal regne på, hvad det er for faktorer, der er med til at skubbe den her bestand i den helt forkerte retning, siger hun.
Fordi udfordringerne med leverorm nu ser ud til blive mere udbredte, skal det fremover være obligatorisk for de lande omkring Østersøen som moniterer torsk, også at samle information om leverorm i denne fisk. Dette gælder både i de østlige og vestlige områder – bl.a. også i Kattegat og Øresund.

Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Øjvind Hesselager (chefredaktør)
oh@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.