Stafetvandring langs kysten fra Rønne til Hasle

Stafetvandring langs kysten fra Rønne til Hasle
Klinterne ved Pyritsøen. Det var her, man i 2004 fandt et fodaftryk af en stor dinosaur. Foto: Søren P. Sillehoved
| ABONNENT | 1. MAJ 2021 • 12:31
Af:
Søren P. Sillehoved
| ABONNENT
1. MAJ 2021 • 12:31

NATUR

Den senestee stafetvandring sluttede i lørdags på Rønne Havn. Den nye begynder nord for Rønne. Ved Nordskovens campingplads fører en sidevej til Haslevej mod venstre og ender ved en fin parkeringsplads. Her begynder turen langs kysten til Hasle. Selv om der er forskellige markerede stier gennem skoven, følges den yderste sti langs kysten. Turen til Hasle er på 11 km. Der afgår bus fra Hasle mod Rønne hver time.

Sandflugtsskoven

Ligesom ved Dueodde var der i ældre tider en stor sandflugt på strækningen mellem Rønne og Hasle. Færdsel med hestevogne kunne ligefrem være farligt, de sad fast i sandet. Derfor blev der i 1819 ansat en sandflugtskommissær, Peder Dam Jespersen, for at hindre sandflugten. I begyndelsen gjorde han det med volde og hegn af pileflet, senere med plantning af skov, og dermed ophørte sandflugten. Bagefter kaldte man den Sandflugtsskoven. Senere fik den samme skovstrækning forskellige navne. Nord for Rønne kaldt Nordskoven, derefter Blykobbeskoven, Klinkerskoven og syd for Hasle kaldt Lystskoven.

Man følger stien langs kysten. Overalt ses skovbundens små kuplede høje, der skyldes gamle klitter. På samme strækning langs kysten anlagde man i ældre tider utallige forsvarsskanser, nogle af dem er i dag blevet frilagte for træer og krat. Efter cirka to kilometer kommer man frem til udløbet af Blykobbe Å, der på begge sider er omgivet af en fin badestrand. Der ses en bro over åen, og følger man stien langs åen, kommer man frem Hotel Skovly.

Her blev der i 1843 anlagt et teglværk med udskibning direkte fra kysten. Man udvidede åen, så murstenene i små både kunne transporteres ud til skibene ved kysten. Selv om det var en million mursten om året, måtte teglværket lukke året efter. Fra 1880 erstattet af et populært traktørsted kaldt Gundbergs Have, senere Skovly, og der kunne gæsterne sejle op og ned ad den brede å i små robåde.

Rubinsøen er den gamle kulgrav. Idag er søens farve grøn og omgivet af smukke fyrretræer. Foto: Søren P. Sillehoved

Smykkesøerne

Hele området syd for Hasle har en undergrund af ler og kul. Først blev der opgravet kul, fra 1889 stiftede man Hasle Klinke og Chamottestens Fabrik, og det opgravede ler blev brugt til fabrikation af ildfaste fliser og drænrør. Den store fabrik er i dag lukket. Senere blev de tidligere lergrave til smukke søer, der alle fik navne efter ædelsten. Det er søerne Safirøen, Smaragdsøen, Pyritøen og Rubinsøen.

Sorthat Odde med sorte skure til fritidsfiskere. Sydpå til Rønne er der meget fine badestrande. Foto: Søren P. Sillehoved

Sorthat Odde

Når man fortsætter turen langs kysten, vil man komme til Sorhat Odde med små sorte skure til fritidsfiskere. Der er også en gammel forsvarsskanse fra 1730 med en kanon, der er udlånt fra Forsvarsmuseet i Rønne. Hvis man fortsætter ad stien mod nord ses Pyritsøen, en tidligere lergrav til Klinkefabrikken. Langs søens kanter kan man stadig se de skrå lag af kul, ler og grus.

Dinosaurernes tumleplads

For 160 millioner år siden var der i det samme område store laguner med floder og sumpe. Der var tropisk varmt. Langs bredderne var der store palmelignede træer, og nede i vandet var der krokodiller og skildpadder. Mellem træer gik store dinosaurer med lange halse og lumske rovdinosaurer. Floderne medbragte store mængder af fed ler, der aflejrede sig ovenpå træerne, og mange tusind år efter blev de forvandlet til kul. Skrænterne ud til kysten er i vore dage et ”levende” museum med fossile rester af træer, fisk og muslinger. I 2004 fandt man det første fodspor af en stor dinosaurer i noget affaldsmateriale under skrænterne, senere er der fundet mange flere.

Kultippen består af afrømmet svovlholdigt ler fra kulgraven Rubinsøen. Foto: Søren P. Sillehoved


Kultippen

Følger man stien langs kysten passeres Smaragdsøen på højre side, derefter Levka – et tidligere fiskerleje. Lidt senere kommer man til ”Kultippen”, et underligt sted af ler der minder om et øde månelandskab. Forbjerget ved kysten er afrømmet svovlholdigt ler fra kulgraven Rubinsøen. Da forekomsterne af kul lå dybt under leret, måtte det først fjernes og blev med tipvogne kørt ud til kysten og dumpet. Hverken træer eller buske kan vokse der på grund af svovlen. Nogle tipvogne er opsat til formidling.

En omvej værd

Hvis man vil se Rubinsøen følges stien op til landevejen. Man skal til venstre hvor en lille sten viser vej til søen. Selv om kullet kun var brunkul, brugte man dem i brændselsfattige tider, og i årene 1942-48 blev der opgravet 30.000 tons kul. Senere blev kulgraven til en sø, hvor vandet var rødt af okker, den fik derfor navnet Rubinsøen. Selv om vandet i vore dage er grønt, er navnet bevaret. Søen er omgivet af fyrretræer. Fra overfladen af søen er der 20 meter ned til bunden.

Fra søen følger man Glasværksvej ud til kysten. Årsagen til navnet er, at der i 1847 lå et glasværk på dette sted. Man mente, kullene kunne opvarme glasovnen, men de var for dårlige, og det lukkede året efter.

Tipvognesporet

Midt i skoven løber den snorlige cykelvej mod Hasle. Stien ender ude ved kysten med en fin badestrand. Flere opsatte skilte fortæller, at det er livsfarligt at bade i stormvejr. Årsagen er ikke strøm, men undergrundens kul. Sandet ligger ovenpå lagene af kul, der i stormvejr synker og laver lumske huller med dybt vand. Langs stranden ligger der altid et opskyld af kul efter storme.


Silderøgerierne ved Hasle. Foto: Søren P. Sillehoved

Hasle silderøgerier

Man følger stien langs kysten og kommer kort efter frem til silderøgerierne, hvor vandreturen slutter. Måske har man fortjent en røget sild og noget af drikke, under alle omstændigheder ønsker jeg god tur.

Næste stafetvandring: Hasle-Jons Kapel.