Spørgsmålene melder sig: Skal man sove med mundbind på i sin kahyt?

Spørgsmålene melder sig: Skal man sove med mundbind på i sin kahyt?
Mundbind er påkrævet i den kollektive transport frem til 2. januar. Fra på torsdag udvides kravet til flere steder og situationer. Arkivfoto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 16. AUG 2020 • 15:07
Af:
jesper-gynther
| ABONNENT
16. AUG 2020 • 15:07
MUNDBIND

Regeringen har besluttet, at der skal være et krav om, at alle passagerer skal have mundbind på, når de benytter sig af kollektiv transport gældende fra lørdag den 22. august.

For Bornholm kommer det til at vedrøre busser, færger og taxakørslen.

Bornholms Tidende har været i kontakt med BAT og Bornholmslinjen, som begge melder, at de allerede har indkøbt mundbind til deres ansatte, som ligesom passagererne også vil være omfattet af kravet. Bornholmslinjen købte allerede mundbind ind, da Sundhedsstyrelsens første anbefaling om at bruge mundbind i myldretiden i den offentlige transport kom den 31. juli, fortæller kommunikationschef Jesper Maack. Og BAT*s chauffører i den servicerede handicapkørsel bruger også allerede mundbind, fortæller Bjarne Freund-Poulsen, der er centerchef for Center for Ejendomme og Drift i Bornholms Regionskommune.

At passagerne nu skal bære mundbind, kommer ikke bag på nogen af dem.

– Jeg regnede også med, at det ville komme som et krav på et tidspunkt, siger Bjarne Freund-Poulsen, som dog ikke endnu er fuldt klar over, hvordan kravet skal håndhæves, og som derfor afventer en orientering fra Sundhedsstyrelsen.

Mundbind når man sover i kahyt?

Bornholmslinjen har også nogle spørgsmål, som den gerne vil have besvaret. For hvad gør rederiet egentlig, hvis der er en passager, der midt ude på Østersøen pludselig nægter at bære mundbindet mere? Og skal man sove med masken på, hvis man rejser med godsfærgen fra Køge til Rønne om natten?

– Det er jeg i hvert fald ikke i stand til at svare på endnu, hvordan det sådan rent praktisk skal udmøntes på en lang rute som den til Køge. Det ved jeg simpelthen ikke. Men jeg går ikke ud fra, at man i sin kahyt skal sove med maske på. Det vil være et ret voldsomt indgreb, siger Jesper Maack.

– Som jeg har forstået det, er mundbind ment som et ekstra lag over det med at holde afstand. Og når man er isoleret i sin egen kahyt, så holder man jo ret meget afstand til folk, siger han.

Han forventer derfor ligesom BAT, at Sundhedsstyrelsen vil sende en orientering, så transportørerne ved, hvordan kravet om mundbind helt præcist skal håndhæves. Bornholms Tidende har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Sundhedsstyrelsens presseafdeling, som holder lukket indtil mandag morgen.

Allerede et krav på Aarhus-færgerne

Jesper Maack tænker umiddelbart ikke, at der vil opstå problemer i forbindelse med indførelsen af kravet, for det har allerede været et krav i en uges tid på Molslinjens færger til og fra Aarhus, og det er gået godt.

– Man indførte det som et krav, fordi Aarhus Kommune havde haft en bekymrende smittestigning, og efter et par forsigtige indkøringsdage er det gået rigtig fint. Gæsterne til og fra Aarhus opfører sig meget ansvarligt og ifører sig mundbind, når de er på færgen, siger han.

– Folk har taget godt imod det, så der er ingen grund til at forvente, at det samme ikke kommer til at ske på vores andre ruter og deriblandt ruterne til Bornholm.

Bornholmslinjen vil informere kunderne om det obligatoriske mundbindskrav via sms og mails, så man er sikker på, at alle passagerer er klar over, at man skal huske at tage et mundbind med på færgen. Hvis man skulle glemme det, så kan man dog købe et om bord på færgen.

– Vi har i kiosken på færgerne i den seneste uges tid haft mundbind, som man kan købe, hvis man som passager af en eller anden grund skulle være kommet af sted uden at have et mundbind med, og det vil vi fortsætte med, siger Jesper Maack.

Jeg går ikke ud fra, at man i sin kahyt skal sove med maske på. Det vil være et ret voldsomt indgreb. Jesper Maack, Molslinjens kommunikationschef.

 
 

Undtagelser for brug af mundbind

Følgende undtagelser fra vores anbefalinger fra at bruge mundbind i det offentlige rum, som f.eks. i den kollektive trafik:

Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind.

Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.

Gravide behøver ikke bære mundbind.

Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.

Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.

Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.

Kilde: https://www.sst.dk/da/nyheder/2020/krav-om-mundbind-i-den-kollektive-trafik-og-saerlige-anbefalinger-til-personer-i-oeget-risiko

 


FÅ ABONNEMENT