Søren Schow: 'Jeg undrer mig over den frygt, der er skabt over at mødes'

Søren Schow: 'Jeg undrer mig over den frygt, der er skabt over at mødes'
Søren Schow (V). Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 11. MAR 2021 • 19:58
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
11. MAR 2021 • 19:58

POLITIK

Venstres gruppeformand Søren Schow har tidligere i offentligheden sået tvivl om nødvendigheden ved ugentlige tests, som den bornholmske befolkning anbefales at tage. Til TV2/Bornholm beskrev han det i februar som et "testcirkus", og to uger henne i genåbningen kan han fortsat ikke se fornuften i de mange tests.

Hvordan han forholdt sig til spørgsmålet om test inden politiske møder, vil han ikke udtale sig om, da det var en "intern drøftelse", men han deler gerne sit syn på, hvordan samfundet burde gribe genåbningen an.

Er det et principielt spørgsmål for dig at undgå tvang i coronaspørgsmål?

– Det har også noget med fornuft at gøre. Jeg synes, det er ufornuftigt, hvis der kommer for mange krav.

Synes du, det er ude af proportioner, at man skal testes så ofte, eller hvad er det, du mener med "fornuft"?

– Jeg synes bare, at der skal være en vis fornuft i det arbejde, vi laver. Jeg har ikke behov for at optrappe en situation. Jeg siger, "lad os nu åbne for samfundet, lad os få åbnet op for vores caféer og restauranter". For eksempel kan jeg ikke forstå, hvorfor vi skal testes for at rejse frem og tilbage med Køge-færgen. Der er ikke noget, der viser, at smittetrykket stiger, fordi vi transporterer os med færgen. Jeg vil gerne have, at vi begynder at se på det samfund, vi bevæger os rundt i, og handler derefter.

Hvad synes du så er den rigtige tilgang, hvis man på den ene side vil holde smittespredningen nede, samtidig med at man genåbner samfundet?

– Jeg synes, at man skal opfordre folk til at lade sig teste, hvis de har symptomer. Man skal opfordre folk til at være påpasselige. Nu har vi et krav om, at man skal bære mundbind, så det kan man bare fortsætte med. Det er noget med at holde afstand, vaske hænder og nyse i ærmet. Altså de ting, som vi har set, har hjulpet. Og det vil jeg opfordre til, at man gør. Hvis jeg skal rejse over Ystad eller til frisøren, lader jeg mig teste. Men skal jeg til læge eller i supermarkedet, lader jeg mig ikke teste.

Venstres gruppeformand har ikke hørt om kommunalpolitikere, der har smittet hinanden.  Så hvorfor kan vi ikke bare starte med at mødes, spørger han.

– Jeg undrer mig over den frygt, der er skabt over at mødes. Den kan vi jo se, om vi kan afmontere igen, siger Søren Schow, som påpeger, at ikke alle mennesker kan vælge at blive siddende derhjemme.

– Sådan kan verden jo ikke fungere. De, der skal tjene penge, er nødt til at åbne deres forretning og tage på arbejde. Vi er ikke offentligt ansatte allesammen. Vi er ikke på overførselsindkomster eller ansat i kommunen, hvor man får at vide, "du kan bare blive hjemme". Dét er min holdning, og jeg ved godt, at de 10.000 internetkrigere, der sidder på Bornholm, er klar ved tastaturet, lige så snart nogen melder sig og vil stille et spørgsmål til, hvordan man officielt reagerer, og at man så bliver hakket ned.

Politiske møder har været undtaget for forsamlingsforbuddets krav om, at maksimalt fem personer – nu ti på Bornholm – må mødes, så møderne i byrådssalen har i princippet kunnet gennemføres under hele pandemien. Sidste forår blev der sat plexiglasskærme op i salen.