Ikke alle politikere kan støtte testkrav før møder i kommunalbestyrelsen

Ikke alle politikere kan støtte testkrav før møder i kommunalbestyrelsen
Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 11. MAR 2021 • 18:31
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
11. MAR 2021 • 18:31

POLITIK

Er tiden inde til, at de bornholmske politikere atter kan gennemføre møder med fysisk fremmøde? Det blev onsdag drøftet af partiernes gruppeformænd, som imidlertid ikke nåede til enighed om en model. Derfor vil næste regulære kommunalbestyrelsesmøde den 25. marts blive over Skype, sådan som det er foregået siden november, bekræfter borgmester Thomas Thors (S).

Beslutningen om at fortsætte med den digitale mødeform skyldes, at mindst én af gruppeformændene ikke kan acceptere, at det bliver et krav, at man skal fremlægge en negativ coronaprøve forud for de fysiske møder.

– Jeg havde lagt op til, at vi kunne holde både udvalgsmøder og kommunalbestyrelsesmøder fysisk, hvis vi indgik en aftale med hinanden om, at vi skulle være testet inden for de sidste 72 timer, så vi beskytter hinanden. Og det var der ikke tilslutning til, fortæller borgmester Thomas Thors (S).

Hvis ikke alle politikere slutter op om at blive podet inden møderne i de politiske udvalg eller kommunalbestyrelsesmøderne i byrådssalen, er det nødvendigt at blive siddende derhjemme bag en skærm, afgjorde flertallet.

– Det kræver, at alle er enige, så vi måtte acceptere, at vi fortsætter som hidtil. Hvis der bare er én, som ikke ønsker at lade sig teste, er det udelukket at holde kommunalbestyrelsesmøder, siger Thomas Thors.

Han ønsker ikke over for Bornholms Tidende at oplyse, hvem i kommunalbestyrelsen der har reservationer mod at lade sig teste. De øvrige politikere, som avisen har talt med, afviser også at referere direkte fra debatten mellem gruppeformændene i forbindelse med onsdagens økonomiudvalgsmøde.

Ifølge Bornholms Tidendes oplysninger var det Venstres gruppeformand, Søren Schow, der på sit partis vegne var modstander af kravet om at fremvise en negativ coronatest. Heller ikke han vil fortælle direkte om indholdet af de interne drøftelser på mødet.

– Vi har haft nogle diskussioner omkring det, og jeg kan bare konstatere, at tiden åbenbart ikke er moden til, at vi holder fysiske møder endnu, siger Søren Schow.

Ville du gerne holde møder fysisk?

– Det har jeg sådan set gerne villet helt fra starten af denne periode. Det er ikke mig, der har tvunget nedlukningen af arbejdet i kommunalbestyrelsen igennem, så du kan spørge de andre om, hvad der er grunden til, at de ikke vil mødes. Jeg havde faktisk et ønske om, at vi også kunne mødes i starten af denne periode (efteråret og vinterens nedlukning, red.), og det er dem, der på det tidspunkt var meget imod, som nu føler det meget magtpåliggende, at vi skal åbne. Jeg har haft en klar holdning til det hele tiden: Vi kan gå i Kvickly og handle, så hvorfor skulle vi ikke også kunne holde møder. Vi har jo haft foranstaltninger i KB-salen i meget lang tid, men vi har bare ikke brugt dem, siger Søren Schow om plexiglasskærmene og de forskudte borde i salen.

Ønske om frivillighed

Han undrer sig over, at flertallet i kommunalbestyrelsen ønsker at gøre testning til et krav frem for at anbefale det og lade det være op til det enkelte medlem, om de finder det nødvendigt.

– Jeg ved, at det i statsminister Mette Frederiksens folketing er frivilligt, om de vil lade sig teste, og der bliver det ikke kontrolleret, om du er testet eller ej. Det er en fair måde at gøre det på. Sådan kunne Thomas Thors også have valgt at gøre her, siger Venstre-formanden.

Hos det næststørste parti i den lokalpolitiske opposition, Dansk Folkeparti, ser gruppeformand Linda Kofoed Persson helt anderledes på sagen. Hun finder det forkert, at ikke alle hendes politiske kolleger vil tage en coronatest forud for politiske møder.

– Jeg synes ved gud ikke, at det her er så svært et spørgsmål. Vi beder vores skolebørn om at blive testet to gange om ugen for at kunne gå i skole, vi beder vores unge mennesker på campus om at blive testet for at kunne gå i skole, og vi beder sosu-assistenter om at blive testet for at kunne gå på arbejde. Jeg synes i den grad, at vi i kommunalbestyrelsen burde gå forrest og møde fysisk op – at vise vi er på arbejde igen med en negativ coronatest, der er maksimalt det antal timer gammelt, som vi forlanger af alle andre. Jeg kan virkelig ikke se, at der er et problem i det, og folk, der er imod det, synes jeg, udviser et enormt dårligt samfundssind, siger Linda Kofoed Persson.

– Så det er selvfølgelig noget, alle skal være enige om, for vi kan jo ikke have, at én møder op uden test, mens alle andre gerne vil lade sig teste.

Hvorfor egentlig ikke?

– Fordi det udsender et frygteligt signal. Skal vi så også sige til vores sosu-medarbejdere, "I behøver ikke at lade jer teste for at gå på arbejde, det bestemmer I selv" – med risiko for smitte blandt vores medarbejdere?

I egen boble

Som Søren Schow foreslog, vender Bornholms Tidende overvejelserne om fysiske møder på hovedet og spørger, hvorfor det i overhovedet har været nødvendigt at gennemføre møderne digitalt de seneste måneder, og hvorfor krav om test nu synes at være den eneste mulighed. Linda Kofoed Persson, der selv tilhører gruppen af sårbare personer, forklarer, at det handler om at vise hensyn til kollegernes helbred.

– Jeg har holdt mig afsindigt meget på måtten. Jeg har haft den her lille boble på fem personer, jeg ved ikke hvor længe, og jeg er ved at gå til af ikke at kunne se mennesker. Det gør jeg, fordi jeg har en hjertefejl, så det kan være katastrofalt for mig at blive smittet med corona. Skal jeg så sidde to pladser fra en, der absolut ikke vil lade sig teste af rent princip? spørger hun.

Thomas Thors gør også opmærksom på paradokset i, at kommunalbestyrelsen ikke kan nå til enighed om at lade sig teste, samtidig med at netop bornholmerne anspores til at blive testet mere end andre danskere på grund af den udvidede genåbning.

– Vi mener nu, at når vi er i den meget specielle situation på Bornholm, hvor vi har fået lov til at lukke op, ved at vi skal lade os teste, så kan vi ikke holde møder, hvis der ikke er fuld opbakning til det, siger borgmesteren, som mener, at fordelene ved de digitale møders fleksibilitet bliver overskygget af ulemperne.

– Vi erkender alle sammen, at det har nogle ulemper. Man når hinanden på en helt anden måde, når man kan være sammen. Man kan aflæse kropssprog og udtrykke sig anderledes. Det hele bliver lidt underligt fladt på video, så derfor er der en længsel efter normale tilstande, og det er dét, der lægger til grund for det, siger Thors.