Byge af spørgsmål til minister

Byge af spørgsmål til minister
Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) bringer endnu en gang det lokale vinterberedskab ind på forsvarsminister Trine Bramsens (S) bord. Det sker med fem nye spørgsmål. Foto: Lars Lilholm/Det Bornholmske Hjemmeværn
NYHED | ABONNENT | 28. JAN 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. JAN 2022 • 07:30

Peter Juel-Jensen (V) har sendt en håndfuld nye spørgsmål til forsvarsminister Trine Bramsen (S) om vinterberedskabet her på øen.


Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) havde varslet, at det ville ske, og nu har forsvarsminister Trine Bramsen (S) modtaget en byge af spørgsmål om det bornholmske vinterberedskab. Hele fem forskellige spørgsmål er det blevet til i denne omgang.

Det er anden gang, venstremanden bringer det lokale vinterberedskab ind på ministerens bord. Årsagen er, at det er besluttet at udfase de pansrede mandskabsvogne på bælter, som Det Bornholmske Hjemmeværn bruger til ambulancekørsel, når sneen ligger tungt på Bornholm.

Peter Juel-Jensen spurgte i første omgang, om Trine Bramsen ville være med til at sikre, at hjemmeværnet fortsat kunne bruge bæltekøretøjerne, selvom forsvaret udfaser dem. Da han fik et svar, han efter eget udsagn opfattede som virkelighedsfjernt, er han vendt tilbage.

Et ønskescenarie

Det bornholmske folketingsmedlem var i første omgang utilfreds med, at forsvarsministeren øjensynligt ikke havde forhørt sig med beredskabskommissionen her på øen, inden hun svarede på spørgsmålet. Derfor spørger han denne gang, om hun vil involvere eller gå i dialog med den bornholmske beredskabskommission, så man finder den helt rette løsning vedrørende vinterberedskabet.


Peter Juel-Jensen spørger også ministeren, hvordan forsvaret finder ud af, om bælter eller gummihjul er bedst til kørsel i de snemængder, man har været udsat for på Bornholm. Den forventede afløser for de nuværende pansrede mandskabsvogne kører på gummihjul.

Han vil også vide, om Trine Bramsen mener, at det er ønskescenariet, at materiellet til vinterberedskabet står fast på Bornholm, sådan som politidirektør Martin Gravesen tidligere har udtrykt det i Tidende.

Den årlige udgift

Økonomien i det lokale vinterberedskab bliver også taget op i Peter Juel-Jensens spørgsmål til forsvarsministeren.


Den bornholmske venstremand spørger, om ministeren vil oplyse den årlige udgift til det lokale vinterberedskab for årene fra 2015 til 2021. Og så vil han også gerne vide, hvad den fremtidige pris for et sneberedskab vil være.

I den forbindelse vil Peter Juel-Jensen gerne vide, hvad det koster, hvis materiellet tilføres Bornholm i tilfælde af snefald, og hvad prisen er for en løsning, hvor de nye køretøjer står fast på øen i dele af året.




Spørgsmålene

• Er ministeren enig i, at det er at foretrække, at det er ønskescenariet, at materiellet til vinterberedskabet står fast på Bornholm, jf. artiklen ”Politidirektør har et ønskescenarie for vinterberedskabet” i Bornholms Tidende 19. januar 2022?

• Inden Hærens Kampskole blev nedlagt, ville man kunne have rådført sig med kampskolen om, hvorvidt de ville anbefale gummihjul eller bælter som bedste undervogn til kørsel i de snemængder, men har være udsat for på Bornholm – hvor henter forsvaret i dag denne viden?

• Vil ministeren oplyse den årlige udgift til det bornholmske vinterberedskab opstillet af det bornholmske hjemmeværn i perioden 2015-2021, hver år for sig?

• Hvad vil den fremtidige pris være for et sneberedskab, både for en løsning der opstilles og tilføres Bornholm i tilfælde af snefald, og for en løsning med de nye køretøjer, hvor de står fast på øen i dele af året?