Rune er optimist: Tror på markant boom

Rune er optimist: Tror på markant boom
Rune Holm har årligt kontakt til rigtig mange potentielle tilflyttere. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
TILFLYTNING | BORNHOLM | ABONNENT | 14. SEP 2021 • 14:00
TILFLYTNING | BORNHOLM | ABONNENT
14. SEP 2021 • 14:00

Allerede nu har den bornholmske tilflytterguide alene i 2021 været i kontakt med 389 familier, som overvejer at flytte til Bornholm.

Tilflytterguiden på Bornholm, Rune Holm, har gang i butikken.

Efter hidtil at have været ansat fra år til år og fra ét budgetforlig til det næste ser det nu ud til, at hans funktion bliver sikret i fire år, og han har da også nok at se til.

– Der er historisk mange job på Bornholm for tiden, siger han.

– Og derfor er der også noget at komme efter for potentielle tilflyttere.

Oplever du konkret, at der er flere, der flytter til Bornholm i år end ellers?

– Ja, det kan vi jo se, hvis vi sammenligner tallet for udgangen af august, hvor vi har en stigning i indbyggertallet på 168 i år mod 12 for en tilsvarende periode i 2019. Så jeg kunne da godt forestille mig, at vi runder 200 i år, hvis vi er heldige.

168

Så meget er indbyggertallet i løbet af 2021 frem til nu steget på Bornholm. I 2019 steg tallet i den tilsvarende periode med 12 personer, oplyser Rune Holm.


Prøv landlivet af

Norddjurs Kommune skriver "Prøv landlivet af" på sin hjemmeside og tilbyder sågar potentielle tilflyttere at bo i et døgn hos en familie, der er flyttet på landet i kommunen, idet aspiranterne "får adgang til den ærlige fortælling om at tage springet, om det vidunderlige, det svære, de store visioner og det helt lavpraktiske".

Men Rune Holm mener, at det med de mange kontakter, som tilflytterservice har i løbet af et år, er urealistisk med sådan et tiltag.

– Hvem skulle organisere det? Jeg har alene i år haft kontakt til 389 nye familier, siger han.

– Så det er lidt andre tal, end dem de oplever i Norddjurs. Og jeg tror også, at hos os kender de fleste godt øen og har prøvet at overnatte her. De har været på weekendophold eller ferie og har allerede oplevet en masse ting herovre. Derfor har jeg også valgt en strategi med de små brochurer, vi har fået lavet, og som man blandt andet finder på færgen, og som Team Bornholm for eksempel giver til deres gæster. Dem kan turisterne sidde og studere nærmere og finde ud af, om de får lyst til at kontakte mig.

Tilflytternetværk

– Og er der for eksempel nogle, som ringer og siger, at de godt kunne tænke sig at tale med en, som er flyttet til Bornholm, og som arbejder med det samme, som vedkommende selv gør, jamen, så hjælper jeg jo med at finde en kontakt. Jeg opfordrer også altid folk til for eksempel at melde sig ind i "Tilflytter Bornholm"-netværket på Facebook, hvor der er mulighed for at kontakte andre, siger Rune Holm.

– Jeg taler årligt med i omegnen af 500 familier, og nogle bruger et år på at komme hertil, andre en måned. Jeg har også nogle, der har erklæret, at de flytter hertil i 2025. Og kommer der nogen og spørger, om det kan lade sig gøre med en overnatning, så kan det da godt være, vi kan arrangere det. Jeg har bare endnu aldrig haft forespørgslen, siger tilflytterguiden.

 

Grafik: Christina Skovmose