Riis om årsagen til dyrere vuggestuer: 'Vil forældre ikke betale for flere pædagoger?'

Riis om årsagen til dyrere vuggestuer: 'Vil forældre ikke betale for flere pædagoger?'
Arkivfoto
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 4. JAN 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
4. JAN 2022 • 15:30

Kommunen skruer i det nye år priserne op på børnepasning. Taksterne går i vejret, fordi regionskommunen i 2022 forbedrer normeringerne.

Generelt stiger kommunernes takster med 2,1 procent i 2022, men der findes visse undtagelser, hvor det ikke blot er den samlede, nationale pris- og lønfremskrivning, der afgør priserne, som bornholmske borgere eller virksomheder skal betale for forskellige ydelser.

En af de grupper, der skal betale forholdsvist mere, er forældre med børn i kommunale vuggestuer, dagplejer eller børnehaver. Vuggestuepladser kommer til at koste 4,3 procent mere end i 2021, mens taksten hos dagplejen og i børnehaver øges med henholdsvis 2,7 og 2,4 procent i år.

Stigningerne skyldes, at "taksterne på dagpasningsområdet beregnes ud fra de vedtagne budgetter", skriver regionskommunen i takstbladet, der blev vedtaget som en del af det samlede budget.

– Det betyder, at når vi i kommunen øger vores budget, så vil forældrebetalingen stige, siger børne- og skoleudvalgsformand Morten Riis (EL).

Normeringerne i daginstitutionerne bliver gradvist bliver forbedret i 2022, så forældrenes stigende udgifter er altså et udtryk for, at de skal betale en del af prisen for, at der skal være flere pædagoger i forhold til antallet af børn i vuggestuer og børnehaver.

– Vi kan ikke både få en høj kvalitet og en lav pris, konstaterer Morten Riis.

Loftet udnyttes

På Bornholm bliver 25 procent af de samlede udgifter betalt af forældrene. Det er loftet for, hvor stor en andel kommuner må opkræve som egenbetaling.

Viceborgmesteren bemærker, at kommunalbestyrelsen kunne vælge at reducere forældrenes andel, og at det i sidste ende ville få den konsekvens, at kommunens stigende udgifter ville skulle finansieres med andre besparelser eller skattestigninger. Børne- og skoleudvalget har dog ikke drøftet, om kommunen skulle påtage sig en større andel af udgifterne frem for at lade vuggestuetaksten stige med 4,3 procent – hvilket svarer til 119 kroner om måneden.

– Det er en afvejning. Vil forældrene ikke være med til at betale for, at børnene får flere pædagoger i hverdagen? siger Morten Riis.

Han tilføjer, at kommunerne i forvejen har mulighed for at hjælpe familier med knas i økonomien.

– Der er stadig en ret veludbygget fripladsordning for de familier, som ikke har det økonomiske råderum, påpeger viceborgmesteren og bemærker, at Bornholm har forholdsvist lave daginstitutionstakster, når man sammenligner med landets øvrige kommuner.

Valgkampsemne

Normeringer i daginstitutioner var en del af kommunalvalgkampens intense debat om børneområdet, idet det tidligere SV-flertal sidste år valgte at spare på kommunens eget bidrag til at øge normeringerne. Hvis der ændres på dette med genåbningen af budgettet, kan 2022-taksterne blive justeret i opadgåede retning, oplyser Morten Riis.

Den samlede stigning i driftsbudgettet indebærer også, at kommunens tilskud til børn i private institutioner stiger mere end de gennemsnitlige takster. Tilskuddet til 0-2-årige i private vuggetuer øges eksempelvis med 3,9 procent, mens tilskuddet til børnehavebørn i det private vokser med 2,5 procent i 2022.

Kommunen oplyser, at der i beregningen af forældretakster og tilskud til private pasningstilbud er "indregnet puljemidler fra staten på 4,79 mio. kr. til indfasning af minimumsnormeringer i 2022".

 


Stigende takster fra lavt niveau

Dagplejen: + 2,7 procent. En fuldtidsplads stiger fra 2.368 kroner om måneden i 2021 til 2.432 kroner om måneden i 2022.

Vuggestue: + 4,3 procent. En fuldtidsplads stiger fra 2.748 kroner til 2.867 kroner om måneden. Det svarer til en årlig ekstraudgift på 1.428 kroner.

Børnehave: + 2,5 procent. En fuldtidsplads stiger fra 1.751 kroner til 1.794 kroner om måneden.

De bornholmske vuggestuetakster var sidste år landets 11.-laveste, og efter prisstigningen vil Bornholms Regionskommune fortsat høre til blandt den billigste femtedel af landets 98 kommuner.

Dagplejens takster var i 2021 landets femtelaveste, mens de bornholmke forældres egenbetaling til kommunale børnehaver lå tæt på landsgennemsnittet.

Kilde: BRK og Indenrigsministeriets nøgletal