Regionsrådsmedlem: Copenhagen Medical skal stramme op på kommunikationen

Regionsrådsmedlem: Copenhagen Medical skal stramme op på kommunikationen
Regionsrådsmedlemmet Carsten Scheibye (V) har tiltro til, at regionens kommende testplan for højsæsonen på Bornholm på den lange bane vil forhindre meget lange køer, som Bornholm oplevede i Kristi himmelfartsferien. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. MAJ 2021 • 16:06
| ABONNENT
17. MAJ 2021 • 16:06

TESTSTEDER

Kristi himmelfartsferien bød på en del turister. Det betød travlhed hos øens kviktestcentre. Ekstrem travlhed med ventetider på en halv til en hel time. I Allinge lørdag var der sågar op til to en halv time, ifølge dem, Bornholms Tidende har snakket med.

Nu venter pinseweekenden, som er endnu en miniferie, og spørgsmålet er, om folk kan forvente en kvik betjening hos kviktestcentrene, eller om de bør tage havestole med for at sidde ventetiden ud?

Hos Regionsrådsmedlem Carsten Scheibye (V) er meldingen klar:

– Jeg har en forudsætning om, at det her ikke skal gentage sig, og at der er nogen, der tager sig af de forholdsregler baseret på den erfaring, der nu er fra Kristi Himmelfart.

Sammen med sin bornholmske regionsrådskollega Leila Linden (S) skrev han allerede lørdag et brev til ledelsen i Region Hovedstaden og spurgte, om man har øje for testsituationen på Bornholm på både den korte og lange bane.

Ikke podernes skyld

På den korte bane regner Carsten Scheibye med, at weekendens køkaos er et vink med en vognstang om, at Copenhagen Medical, som driver kviktestcentrene på Bornholm, ikke undervurderer, hvor travlt, der bliver på klippeøen, når turisterne kommer.

Uden at forgive at være ekspert på, hvordan Copenhagen Medical skal drive sin testvirksomhed, peger han på tre konkrete ting, de kan forbedre på den korte bane.

Overordnet synes han, de skal overveje at udvide åbningstiden og/eller indkalde ekstra mandskab, når man på forhånd ved, at der bliver travlt. Som man for eksempel vidste, der ville blive i Kristi himmelfartsferien, og som man ved, der også bliver i pinsen.

Samtidig understreger han, at problemet – fra hans perspektiv – ikke ligger hos medarbejderne på testcentrene.

– For både det, jeg oplever, og det jeg hører, er, at de podere, vi har, er dytige og effektive.

Sverige-situationen

Carsten Scheibye medgiver, at testcentrene andre steder i landet også oplever perioder med spidsbelastning og ekstra lange køer. Særligt i hovedstadsområdet, hvor han har en stor del af sin daglige gang.

Alligevel er der ifølge ham i regionsrådet bred forståelse for, at situationen på Bornholm er ekstra særlig.

– Fordi mange bornholmere eller gæster på Bornholm, kan have et helt afgørende og akut behov for at rejse tilbage til fastlandet gennem Sverige, som kræver en negativ coronatest, der ikke er ældre end 48 timer.

Få styr på tidsangivelserne

Copenhagen Medical driver fem kviktestcentre på Bornholm på henholdsvis Søndermarkshallen i Rønne, Møbelfabrikken i Nexø, Bakkebo i Aakirkeby, Svaneke Hallen og Domen i Allinge.

Copenhagen Medical forsøger via sin hjemmeside løbende at opdatere, hvor lang tid køerne skønnes at tage på virksomhedens forskellige teststeder. Men flere af de mennesker, Bornholms Tidende snakkede med lørdag og søndag, fortalte, at de havde oplevet, at hjemmesiden viste 30 minutters ventetid ved alle teststeder, men hvor folk altså stod i kø i markant længere tid.

Det var for eksempel tilfældet i Allinge, hvor Elisabeth Hartlev sammen med tre rejsekammerater ventede i 2 timer og 25 minutter. Altså en forskel på godt og vel to timer.

Når det kommer til, hvad Copenhagen Medical kan gøre lige nu og her for at undgå, at køkaoset gentager sig i pinsen, fremhæver Carsten Scheibye en bedre kommunikation, hvor det især handler om, at få styr på de angivne tidsestimater på Copenhagen Medicals hjemmeside.

– Det handler om at lede folk de steder hen, hvor der er kortest kø. Så hvorfor dedikerer man ikke en medarbejder eller gør andet for at sikre en løbende opdatering? Jeg ved det ikke, det er ikke min ekspertise, jeg kan bare konstatere, at den løbende opdatering den eksisterer ikke, for så havde hjemmesiden ikke vist 30 minutter, når det tydeligvis ikke passede.

Undervurderede nok travlheden

Bornholms Tidende talte med flere af de ventende foran testcentrene i løbet af weekenden, hvoraf flere brændte inde med følgende spørgsmål: Alle med kendskab til Bornholm ved, at der ville være travlt i Kristi himmelfartsferien, så hvorfor var Copenhagen Medical, der driver kvivtestcentrene, og regionen ikke forberedt på det store rykind?

Presseansvarlig hos Copenhagen Medical Trine Baadsgaard fortalte til tidende i weekenden, at det ikke kom bag på dem, at Kristi himmelfart vil byde på ekstra travlhed. Hun peger på, at man som testudbyder løfter en stor opgave under pandemien, hvor man løbende lærer af de erfaringer, man gør sig undervejs.

Det er også Carsten Scheibyes indtryk, at alle godt vidste, at der blev travlt, men at både Copenhagen Medical og regionen undervurderede, hvor pressede de bornholmske testcentre ville blive.

Derfor forventer han også, at miniferiens erfaringer inddrages i den sommerplan for testningen på Bornholm, som regionen kommer med i løbet af et par uger. Det er tidligere meldt ud, at planen vil inkludere to ekstra testcentre i Gudhjem og Allinge.

Vink med en vognstang

Kristi himmelfartsferien viste, at der var et misforhold mellem antallet af folk, der ville testes, og den bemandning, der var. Så nogen har fejlet i det regnestykke. Hvordan kan vi være sikre på, at sommerplanen ikke også vil være underestimeret i forhold til det pres, der kommer?

– Det går vi ikke ud fra, den er. Vi må have som forudsætning, at der er nogen, der regner på det her, og lad os sige det på den måde, at man nu har fået en vink med en vognstang om, at det måske er noget, man skal kigge lidt ekstra på, siger Carsten Scheibye.

Han peger også på, at Kristi himmelfartsferien var en miniferie, hvor besøgende har en anden adfærd i forhold til besøgende, der opholder sig på Bornholm i længere tid.

– Hvis man for eksempel forestiller sig, at nogen opholder sig på øen i 10 dage, vil disse med stigende sandsynlighed kigge på den aktuelle ventetid et eller andet sted, og derved vil man spotte, at den måske er kortest i Gudhjem og så tager man derhen, siger han og tilføjer, at det selvfølgelig kræver, at testudbyderen får styr på, at de ventetider, de oplyser på hjemmesiden er retvisende.