Op til en times kø ved testcentre: Regionen er klar med sommerplan for Bornholm inden for to uger

Op til en times kø ved testcentre: Regionen er klar med sommerplan for Bornholm inden for to uger
Lyntestcenteret ved Domen i Allinge havde lørdag formiddag mange ventende borgere, som stod i en lang kø. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 15. MAJ 2021 • 17:03
| ABONNENT
15. MAJ 2021 • 17:03
Sofie Møller
Journalist

TESTSTEDER

I takt med at Danmark åbner mere op, og coronapas fortsætter med at være adgangsbilletten til fitnesscentre, restauranter, biografen og andre sociale aktiviteter, har testcentrene oplevet et øget pres.

Det fortæller presseansvarlig i testudbydervirksomheden Copenhagen Medical Trine Baadsgaard.

– Lige de her dage er presset nok større lige på Bornholm, fordi det er en turistdestination, og fordi der fortsat er krav om negativ coronatest, hvis man rejser gennem Sverige.

Køerne har således slanget sig foran øens testcentre den seneste uge, som antallet af testede er steget til rekordhøje niveauer.

– Alle vidste vel, at der ville komme mange turister her i ferien. Hvorfor har man ikke gjort mere for at få folk hurtigt igennem, så vi i stedet kan komme ud og bruge en masse penge, mens vi er her.

Lars Salling i køen til coronatest ved Søndermarkshallen.

Til Bornholms Tidende fortæller ventende ved Søndermarkshallen, at de har stået i kø i op til en halv time, i Allinge i næsten én time. En forholdsvist uvant situation på Bornholm, hvor det normalt tager omkring ti minutter til et kvarter at blive testet.

Det er Region Hovedstaden og ikke Copenhagen Medical, der bestemmer, hvor meget testkapaciteten skal være og i den forbindelse, hvor der skal sættes ekstra ressourcer og mandskab ind.

– Men der er ingen tvivl om, at der skal sættes flere kræfter ind på Bornholm, siger Trine Baadsgaard og fortæller, at man i sidste uge ansatte 80 ekstra til sit bornholmske testberedskab, der er ved at blive uddannet i weekenden.

Den presseansvarlige forventer, at der bliver endnu mere travlt ved de bornholmske testcentre til sommer. Samme forventning har de i Region Hovestadens Akutberedskab, hvor vicedirektør Kirstine Vestergaard Nielsen fortæller, at man i sommerferien vil øge testkapaciteten på klippeøen.

– Vi er i gang med se på sommerferieplanlægningen for Bornholm, og vi har en nærmere plan i løbet af de næste to uger, siger Kirstine Vestergaard Nielsen.

Intet tidskrav til lyntest

Skønt det hedder både kvik- og lyntestcenter, er der ikke fastsat nogen krav til, hvor kvikt og lynhurtigt, det skal tage at blive testet.

Det fortæller Kirstine Vestergaard Nielsen.

– Der er ikke fastsat nogen krav i de udbud, der har været om, hvor hurtig, man skal komme igennem et testcenter.

– Det er også svært at lave sådan nogle krav. Fordi når der ikke er tidsbestilling, kan du ikke styre, hvornår folk vælger at komme. Hvis du for eksempel forestiller dig, at 100 mennesker kommer klokken 17 og to mennesker, der kommer klokken 18, siger hun.

I stedet holder regionen i samarbejde med Copenhagen Medical nøje øje med, hvordan testsituationen udvikler sig på Bornholm.

– Skal vi skrue op, skal vi skrue ned her? Skal vi åbne tidligere, skal vi lukke senere? Skal vi have flere mennesker på? Er den her lokation for lille? forklarer Trine Baadsgaard.

Om Copenhagen Medical på baggrund af den seneste uges travlhed vurderer, at der er brug for at øge testkapaciteten før tid, kan den presseansvvarlige i Copenhagen Medical ikke sige noget om.

– Det ser vi på. Men det er en svær øvelse, for det er ligesom på motorvejen. Nogle perioder er mere travle end andre, hvor man enten kan beslutte at bruge ressourcer på at bygge endnu et spor, som meget af tiden ikke vil blive brugt, eller man kan acceptere, at der er nogle dage, hvor der er pres på.

Men vurderer I, at situationen på Bornholm kræver endnu et spor?

– Vi holder øje med det. Jeg ved godt, at der er travlt lige nu, men det er der også mange andre steder. Måske har bornholmerne været vant til, at der bare ikke har været så travlt, at de skal vænne sig til en ny situationen med turistsæsonen, der starter nu.

For meget ventetid

Uanset, hvornår højsæsonens forstærkninger til de bornholmske testcentre kommer, forsikrer både Trine Baadsgaard og Kirstine Vestergaard Nielsen om, at de bestræbe sig på, at alle kommer hurtigt igennem til kviktest.

– Men når det er sagt, er det vigtigt også at huske på, at der også er en stor PCR-kapacitet på Bornholm. Så hvis man vil være fuldstændig sikker på at komme til på et bestemt tidspunkt, så skal man bestille en tid til en PCR-test, og der er masser af ledige tider både i dag og i morgen, siger vicedirektøren og opfordrer også dem, der planlægger en kviktest om at tjekke travlheden på de enkelte centre på Copenhagen Medicals hjemmeside eller i deres app.

– Vi var også herovre i påsken, hvor der nærmest ikke var ventetid, så vi havde ikke forventet at så lange køer i dag, siger Line Skovsgaard, der stod i kø ved Søndermarkshallen lørdag eftermiddag. Foto: Berit Hvassum

At tjekke ventetiden på forhånd var netop, hvad det unge par fra København, Peter og Michelle Bjørnholdt gjorde, men alligevel har de ventet længere end forventet.

– Vi synes, det er ærgerligt, at vi skal bruge den sidste tid af vores ferie på at vente, siger Michelle Bjørnholdt.

Parret har stået i køen i mere end 30 minutter, hvor hjemmesiden informerede dem om, at det ville tage 15-25 minutter.

– Vi valgte at blive testet ved Søndermarkshallen, fordi det ifølge hjemmesiden var det sted med kortest ventetid, men tiden holder nok ikke helt, siger Peter Bjørnholdt.

Han fortæller, at de snart bliver en smule presset på tid, da de skal hjem at pakke bilen og derefter med færgen tilbage til København. Michelle Bjørnholdt supplerer:

– Vi kunne også have taget herind noget før, men det kan godt være svært at planlægge med en lille søn på to år, der helst skal passes. Venneparet, vi er i sommerhus med, tog testen i formiddags, hvilket tog omkring en time. Så derfor udskød vi til eftermiddag, siger hun.

På grund af svenskerne

For Line Skovsgaard og Lars Salling fra Virum har det også været en smule udfordrende at planlægge sin ferie efter, hvornår det passer at blive testet.

– Vi var forbi testcentret i Nexø tidligere, men det måtte vi droppe på grund af ventetiden. Ellers ville vi ikke nå vores aftale om tarteletter i Ekkodalen, siger Line Skovsgaard Hansen, der nu har stået i kø i 35 minutter.

Parret tager ventetiden med godt humør, men de undrer sig over, hvorfor man ikke har eskaleret op i mandskabet.

– Alle vidste vel, at der ville komme mange turister her i ferien. Hvorfor har man ikke gjort mere for at få folk hurtigt igennem, så vi i stedet kan komme ud og bruge en masse penge, mens vi er her, siger Lars Salling.

Hvad de ærgrer sig mest over, er, at de skal bruge timer i kø, når de begge har haft Covid-19, og Line Skovsgaard endda også er vaccineret.

– Det er jo spild af tid, men fordi vi skal over Sverige på hjemturen, bliver vi nødt til det. Hvis bare de svenskere vil godtage samme regler som i Danmark, ville køen sikkert være halv så lang, siger Lars Salling.