Politikere om Skypemøder: 'Det er forkert, vi ikke passer vores arbejde i salen'

Politikere om Skypemøder: 'Det er forkert, vi ikke passer vores arbejde i salen'
Foto: Jakob Jepsen
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 07:37
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
28. APR 2021 • 07:37

POLITIK

Når kommunalbestyrelsen samles på torsdag, sker det igen via Skype hjemme på arbejdsværelset – eller hvor politikerne vælger at sætte sig med deres computere. Beslutningen er truffet af borgmester Thomas Thors til ærgrelse og forundring for flere af hans politiske kolleger.

– Jeg synes, det er helt forkert, at vi ikke passer vores arbejde i salen. Specielt fordi der er sat plexiglas-plader op, siger Linda Kofoed Persson fra Dansk Folkeparti.

– Der er vist to medlemmer, som ikke vil møde op, og som vil være med på Skype. Jeg mener, at de burde sygemelde sig og sende deres suppleant i stedet for. Men Thomas Thors har besluttet noget andet. Det er ham, der er mødeleder og bestemmer.

Samme synspunkt har Kirstine van Sabben fra Bornholmerlisten. Efter et år, hvor møderne ad to omgange er foregået digitalt, har hun erfaret, at de fysiske møder er at foretrække.

Det er ikke muligt at have enkelte deltagere med på Skype under et kommunalbestyrelsesmøde, og derfor skal der træffes en "enten-eller"-beslutning.

– Der går noget af debatten på Skype. Det sidste økonomiudvalgsmøde var ved fysisk fremmøde, og det er som om tingene bliver behandlet mere grundigt. Det er svært at sætte ord på, men resultaterne bliver bedre. Det er nemmere at opnå enighed og argumentere, forklarer Kirstine van Sabben.

Hun finder det ærgerligt, at "meget få personer har afgjort for flertallet, om der skal holdes fysiske møder eller ej".

– Jeg håbede, at vi kunne få et fysisk møde. Jeg kan ikke se, at det er et så stort problem for nogen, at man skal testes. Det har været et underligt år, og vi har prøvet at få det til at hænge sammen. Men nu er der ikke behov for de her meget voldsomme restriktioner. Vi beder skolebørn, vores undervisere på skolerne og ansatte i hjemmeplejen om at blive testet, inden de kan passe deres arbejde.

– Jeg er da heller ikke fan af Mette Frederiksen, men nu har vi de her retningslinjer, og så retter man ind. Hvis man ikke kan finde ud af det, må man indkalde sin suppleant, siger Kirstine van Sabben.

Kan godt vente

Venstres gruppeformand Søren Schow har i de forgangne måneder flere gange stået i opposition til de øvrige politikere, fordi har har forholdt sig kritisk til kravene om coronatest før møder, og det var medvirkende til, at kommunalbestyrelsesmødet i marts måtte foregå over Skype. I modsætning til van Sabben og Persson kan han godt vente nogle måneder med at samles i byrådssalen.

– På denne side af sommerferien har jeg ikke noget imod, at vi kører videre over Skype, siger Schow.

– Der er delte holdninger til det her. Jeg har hele tiden sagt, at for mig personligt har vi kunnet holde møderne fysisk i hele coronaperioden. Det er ikke mig, der har presset på, for at det skulle være på Skype. Det gjorde andre i kommunalbestyrelsen. Min stemme vejer ikke så meget i den her debat. Borgmesteren siger, at vi skal være testet inden for 72 timer, og der tænker jeg, "hvad skal det gøre godt for?" Det er ikke et myndighedskrav, at vi skal være testet, så det er sådan nogle selvbestaltede regler. Og nu er folk åbenbart trætte af Skype-møder, så nu er det en selvbestaltet beslutning, at vi skal holde fysiske møder igen, siger Søren Schow og konstaterer resigneret:

– Jeg er stået af og må bare følge beslutningen.

Ved du, hvilken begrundelse kommunalbestyrelsesmedlemmerne har givet for, at de ikke ønsker at møde op?

– Det er nok, fordi de har pårørende, der er alvorligt syge, og som de ikke har lyst at udsætte for en forhøjet risiko, siger Søren Schow.

Belejligt

Han har erfaret, at Skype-møder øger friheden for politikerne.

– Det er blevet sådan, at det en gang imellem er belejligt, at man kan holde det på Skype, for så kan man være på uddannelse i Nordjylland og samtidig være med på møderne. Jeg kunne tage på ferie til Grækenland, for jeg behøver ikke sidde på Bornholm.

Synes du, det er en god ting, at I kan have en mere fleksibel tilgang til det politiske arbejde, eller er det en glidebane?

– Det er en glidebane. Men det er ikke mig, der har startet den glidebane. Det er nogle andre, som sagde, at man ikke turde mødes længere på grund af corona. Det er det samme flertal, der nu er trætte af at sidde på Skype, og man anser ikke smitterisikoen for at være så høj længere, siger Søren Schow.

Kirstine van Sabben er enig i, at de folkevalgte ikke bør vænne sig til bekvemmelige møder på skærmen.

– Jeg har da også nogle gange syntes, at det var bekvemt at kunne sidde derhjemme til et Skype-møde. Så har jeg strikket imens og sagt godnat til børnene, uden nogen fandt ud af det. Men vi bliver altså nødt til at komme tilbage til noget normalt. Jeg synes, det er helt legalt, at man er nervøs for at tage til et møde, hvis man har kritisk sygdom i familien, men det er bare ikke de argumenter, jeg hører, siger Kirstine van Sabben med henvisning til debatten om testkravet.