Thomas Thors: Flere medlemmer føler sig utrygge

Thomas Thors: Flere medlemmer føler sig utrygge
Thomas Thors. Foto: Jakob Jepsen
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 08:50
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
28. APR 2021 • 08:50

POLITIK

Borgmester Thomas Thors (S) har truffet beslutningen om at mødes på Skype i kommunalbestyrelsen på torsdag, selv om flere politikere ønsker at vende tilbage til byrådssalen.

For to uger siden forlød det ellers, at det var planen, at april-mødet skulle foregå ved fysisk fremmøde, men efter henvendelser fra flere medlemmer er det blevet besluttet, forklarer borgmesteren.

– Det er af hensyn til, at flere af vores medlemmer ikke føler sig trygge ved fysiske møder.

Kommunaldirektøren fortalte mig i forrige uge, at mødet på torsdag ville foregå i salen. Hvad har ændret sig siden?

– Det er, fordi det endnu ikke er helt afklaret, hvordan vi skal forholde os til medlemmer, som ikke kan møde op i kommunalbestyrelsessalen.

Borgmesteren vil ikke gå i detaljer med, hvilke begrundelser han har fået, eller om alle mødedeltagere vil være til stede på Bornholm.

– Der kan være mange forskellige begrundelser, siger Thomas Thors.

Står det kommunalbestyrelsesmedlemmerne frit for, om de vil deltage, eller skal de have en helbredsmæssig begrundelse?

– Det hele er baseret på tillid. Hvis medlemmerne mener, at de har en gyldig grund, godkender vi det.

Nogle af dine kolleger mener, at møderne ikke har samme kvalitet, når de foregår over Skype. Deler du den opfattelse?

– Ja. Når man sidder i et helt møde, som nogle gange trækker ud i mange timer, virker det så forstyrrende, hvis man hele tiden skal bøvle med Skype. Jeg har fået nogle opfordringer fra gruppeformændene og er derfor nået frem til, at udvalgsmøderne fremover bliver med fysisk fremmøde.

Så fysisk tilstedeværelse bliver et krav fremover på udvalgsmøderne?

– Ja, med det lille forbehold, at vi selvfølgelig skal overholde de centrale retningslinjer.

Møderne i kommunalbestyrelsen sigter han også efter at gennemføre i byrådssalen til maj. Det er stadig en forudsætning, at gruppeformændene tager hinanden i ed på, at alle tilstedeværende – politikere, embedsfolk, borgere og journalister – er testet negativ inden for de seneste 72 timer.

– Nu er der nogle få måneder til, at vi allesammen er vacineret, og vi skal passe på hinanden. Og så håber vi, at vi kan gennemføre et fysisk møde i kommunalbestyrelsessalen i maj, siger Thomas Thors.

Kommunernes Landsforening har besluttet, at kommunalbestyrelsesmøder som et særligt coronatiltag kan lukkes for offentligheden eller flyttes til et andet lokale eller en anden adresse, ligesom borgmesteren kan begrænse antallet af tilhørere. Hvis det besluttes, at offentligheden ikke har adgang til et kommunalbestyrelsesmøde, skal der så vidt muligt ske offentlig video- eller lydtransmission fra mødet, oplyser KL. Dette krav opfyldes på Bornholm gennem TV 2/Bornholms direkte tv-transmissioner fra Skype-møderne i kommunalbestyrelsen.