Pas på: Risiko for frostsprængte vandrør

NOTITS | 3. DEC 2023 • 06:30
Holger Larsen
Journalist
NOTITS
3. DEC 2023 • 06:30

Kong Vinter er – ifølge DMI’s vejrprognose for de kommende dage – ved at slippe grebet om Bornholm for denne gang, og tøvejr er på vej.

Det får Bornholm Brand til i en pressemeddelelse at opfordre husejere til at holde ekstra opsyn med sommerhuse og andre bygninger, som kan være særligt udsatte for skader i forbindelse med vejrskiftet fra frost til plusgrader.

Efter en lang periode med frostgrader er der en risiko for, at vandet i vandrør i skunke, tagrum med videre er frosset. Når det tør, kan det give store vandskader. Kombinationen af stillestående vand, uisolerede rør og uopvarmede huse øger risikoen for disse frostskader. Derfor er sommerhuse, ubeboede helårshuse og ældre huse, hvor rørene ligger uden isolering i for eksempel skunken, særligt udsatte, skriver forsikringsselskabet.

Det gode råd er, at man tjekker, at der kan sættes varme på alle radiatorer – også i det fjerneste værelse. Hvis der ikke kan komme varme på, kan det være tegn på, at rørene er frosset.

– Vi ser hvert år, at husejere bliver overraskede, når vinteren melder sin ankomst. Problemet er oftest ikke mens kulden står på, men når det slår over til tøvejr. Og specielt i ubeboede huse, herunder sommerhuse er der eksempler på, at skaden hurtigt kan udvikle sig, hvis der ikke er lukket for vandet, og huset i øvrigt har været behørigt opvarmet, siger direktør i Bornholms Brandforsikring, Morten Holten, i pressemeddelelsen.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 01-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Fredag eftermiddag - lørdag morgen: Over 4 kr. eller under 2 kr.  Hvis du flytter dele af dit forbrug fra kogespidsen (kl. 17-21) til efter midnat slipper du med halv skade. Så lær at programmere din vaskemaskine, tørretumbler eller elbil. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning