Åer og kilder er isfrie hele vinteren. Det frempiblende grundvand har hele året en temperatur på syv-otte grader. I mindre kilder er temperaturforskellen så stor, at vandet ligefrem damper i frostvejr. Derfor er der liv i åen hele året. På mindre sten nede i åen kan man finde larver af slørvinger og døgnfluer. Eller snegle der sidder fast på sten og grene i vandet og æder alger. Vårfluelarverne er sjove. De laver dekorative hylstre af sand, grus eller strå til deres beskyttelse og spiser alger og små dyr, som de fanger med et net af slim.
Fra de høje asketræer høres en flagspætte tromme. Spætten er i forårshumør, og den hamrer utallige gange sit næb ind i træet uden at få hovedpine, da dens hoved er udstyret med en fjeder, så den hårde banken ikke skader hjernen. Til gengæld slider spætten sit næb, men der udvikles nye flere gange om året.
Året første ramsløg
Døndalen er berømt for sine uendelige grønne tæpper af ramsløg om foråret. De første rosetter af grønne blade er fremme først i januar, hvor de allerede kan spises. Der er gået mode i ramsløg, de kan bruges til næsten alt. Fra pizzaer, frikadeller, pestoer, dip til franske kartofler, snaps og endda til syltetøj.