Vandet i åen har sit udspring i Dammemose i Klemensker, og herfra løber det til Spellinge Mose i Rø og videre gennem Døndalen til udløbet i Østersøen. Åen kaldes Spellinge Å, men fra vandfaldet til udløb bliver navnet ændret til Døndale Å. Navnet skyldes vandfaldet, for når vandet bruser ned over klipperne, sagde folk, at det ”dønnede”.

Foto: Søren P. Sillehoved
På udkig efter Døndalens forårstegn
Efter gangbroen starter turen på den modsatte side af sprækkedalen. I udkanten af området ses oppe i de høje træer to skrattende husskader, den ene med en pind i næbbet. Det er et tegn på forår. Allerede om vinteren begynder skaderne at bygge deres rede, selv om æggene først lægges i marts. Langs stien ses flere slyngende kaprifolier på træernes stammer, mange med udsprungne grønne blade, og det er helt normalt for arten.
Stien passerer mange avnbøg og høje slanke asketræer, nede i sprækkedalen buldrer åen med stor kraft. Kort efter fører stien nedad mod åen, hvor vi skal holde øje med de store gydende havørreder. Normalt plejer de at gyde sidst på året, nogle gange sker det også i januar, men det afhænger helt af åens vandmængde. Æggene klækkes i maj og juni, hvorefter de små fisk må vælge deres fremtid. Nogle af dem bliver her altid. De bliver kaldt bækørreder, resten udvikles til havørreder og svømmer ud i havet efter fem år. De har samme mor og far.