'Vi ville gerne vise børnene, at livet kan leves på en anden måde'

'Vi ville gerne vise børnene, at livet kan leves på en anden måde'
Louise Pescettini. Foto: Holger Larsen
| ABONNENT | 13. AUG 2020 • 06:55
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
13. AUG 2020 • 06:55
DAGENS NAVN: Louise Pescettini har i det kommende år orlov fra lærerjobbet for at hellige sig opgaven som naturvejler for Naturpark Christiansø

Hvornår flyttede du til Christiansø?

– Jeg flyttede til øen for to et halvt år siden sammen med min mand, Jacob. Vi blev ansat som lærerpar på skolen.

Hvorfor lod I jer friste til at flytte til Christiansø?

– Det passede lige ind i livet på det tidspunkt. Alle vore tre børn kunne flytte med. Vi ville gerne vise dem, at livet kan leves på en anden måde, og så er jeg ret glad for natur. Det nære, både samfundsmæssigt og i familien, lokkede også.

– Vi boede i Holbæk, hvor vores ældste søn nu går på kostskole.

– Vi kom til Christiansø en februardag, da det var snestorm. Vores flyttelæs kunne ikke komme med. Det var vi nødt til at vente 14 dage på.

Havde I så ikke lyst til at vende om?

– Nej. Vi var meget glade for at flytte til Christiansø. Vi følte, at det var det rigtige for os.

Har det at bo på Christiansø levet op til forventningerne?

– Ja, det har det. Vi er meget glade for at bo her og oplever en meget høj grad af demokrati. Hvis man gerne vil noget, er der ikke langt fra idé til handling – som i mit tilfælde, hvor jeg gerne ville uddanne mig til naturvejleder. Det er en styrke i det her lille samfund.

– Jeg er pr. 1. august startet på halv tid som naturvejleder, hvor min primære opgave er at arbejde for Naturpark Christiansø. Christiansø har været pilotprojekt i fem år og er nu blevet certificeret af Friluftsrådet som naturpark. For at være naturpark er et af kriterierne, at der skal være en naturvejleder. Jeg skal lave forskellige projekter og skal blandt andet opbygge en skoletjeneste, så når lejrskoler og bornholmske skoleelever kommer herover, er der et undervisningstilbud til dem.

– Jeg bliver færdig med uddannelsen til naturvejleder til november. Uddannelsen består af forskellige kurser, og det næste er på Bornholm.

Hvordan er det som lærer at komme til en meget lille skole?

– Småt er godt. Jeg tror, at Christiansø Skole er en af landets bedste skoler – både for børn og voksne. Det er dejligt at være lærer på Christiansø.

Du er også guide?

– Ja, jeg arbejder i det lokale guidekorps, hvor vi har rigtig travlt i øjeblikket. Vi står i hele turistsæsonen klar hver gang, at Ertholm kommer med gæster, og vi oplever, at mange gerne vil med på en guidet tur. En del grupper forudbestiller en tur. Gæsterne får nogle gode historier om øen. Vi plejer at sige, at vi fortæller om det, man ikke kan læse i brochuren, man får på båden.

– Om vinteren bruger jeg tiden på at læse op på tingene. I vinter læste jeg op på, hvad der skete på Christiansø under 2. Verdenskrig. Vi er også gode til at dele vores viden i guidekorpset.

Har I sat en udløbsdato på, hvor længe I vil bo på Christiansø?

– Lige nu holder vi meget af at være her. Vi plejer at sige, at vi tager et barn ad gangen. For det vigtigste for os er, at vores børn trives.

Hvad laver du i din fritid?

– Noget af det mest spændende er de gamle reliktplanter, vi har på Christiansø. Jeg synes, at planterne herovre er vildt fascinerende.

– Der er alle mulige arrangementer, som vi deltager i. Når det ikke er sommer, er der fællesspisning på Månen en gang om måneden, og vi har en klub, hvor vi mødes og laver håndarbejde. Sådanne ting er jeg gerne med i, og jeg er med i udvalget for det lille udstillingssted Palivaren, som jeg synes er vildt spændende.

 
 

Louise Pescettini

38 år.

Bor på Christiansø, hvor hun er lærer, naturvejleder og guide.

Gift med Jacob Pescettini.

De har børnene Carl (15 år), Viola (13) og Jens (8).