'Byudvikling handler også om æstetik'

'Byudvikling handler også om æstetik'
Det bliver en stor opgave at skabe et torv på tværs på en måde, så Store Torv og området bag Musikhuzet og Byens Hus hænger sammen på en tilfredsstillende og smuk måde. Der er også spørgsmålet om placeringen af solursskulpturen, der er lidt trængt, siger Rønne Byforenings formand, Niels-Holger Larsen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 2. JAN 2021 • 11:21
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
2. JAN 2021 • 11:21
UDVIKLING

Funktion er ikke det eneste, man skal have for øje, når man taler om udviklingen af Rønne. Byudvikling handler også om æstetik. Det gør det på Store Torv, det gør det på Nørrekås, og det gør det i det hele taget, mener Niels-Holger Larsen, som er formand for Rønne Byforening.

I forbindelse med den igangværende udviklingsplan for Rønne er der tale om at lave Torv på tværs, hvor den nordlige del af torvet skal vokse sammen med gårdmiljøerne bag Musikhuzet. Allerede inden arbejdet rigtig går i gang, synes Niels-Holger Larsen, der er nogle ting, der ikke er optimale.

– Vi synes, at skulpturen er blevet trængt inde og ikke rigtig kommer til sin ret. For flere år siden sagde vi, at det måske kunne være en idé at flytte den, men det viste sig lidt vanskeligt. Vi har udtrykt det på den måde, at det er respektløst og uæstetisk, som den er behandlet. Forhåbentligt vil en arkitektkonkurrence om Store Torv kunne forbedre dette, siger han.

Hænge rigtigt sammen

Hvis torvet og gårdmiljøerne skal smelte sammen, så kræver det ifølge Rønne Byforening, at man bevarer brolægningen på Store Torv og overvejer, hvordan den kan lede videre ind bag Musikhuzet og Byens Hus.

– Det kræver nogle muskler og økonomi at skulle bevare og delvis omlægge torvets brolægning og måske supplere med brolægning ind i gården mod Byens Hus og området bag Musikhuzet, hvis man skal få området til at hænge sammen på en tilfredsstillende og smuk måde som et torv på tværs. Vi håber ikke, der går for mange år, for brolægningen på Store Torv og de gule klinker i fortove med granitrender og brolægning trænger virkelig til vedligeholdelse. Det må rådgiverne se på, siger Niels-Holger Larsen.

Lidt problematisk

På Nørrekås er det især tankerne om et vandkulturhus, der rejser æstetiske spørgsmål hos Rønne Byforening, ikke mindst den ønskede placering helt ud til kysten.

– Rent æstetisk synes vi, det kan være lidt problematisk at lægge så stort et hus i vandkanten. Vi synes, det er en stor kolos at lægge i landskabsprofilen ud mod havet. Det er et yndet sted at nyde solnedgangen og i det hele taget forbindelsen til havet. Det er lidt problematisk og skal overvejes nøje, siger Niels-Holger Larsen.