Ny teori om stenkast: 'Det vil kræve megen overvågning, hvis stenene skulle komme fra vejsiden'

Ny teori om stenkast: 'Det vil kræve megen overvågning, hvis stenene skulle komme fra vejsiden'
E65. Foto: Torben Østergaard Møller
STENKAST | SKÅNE | ABONNENT | 3. AUG 2021 • 12:22
Jakob Marschner
Journalist
STENKAST | SKÅNE | ABONNENT
3. AUG 2021 • 12:22

Det kan meget vel være helt forkert at tro, at stenkastene mod danske biler i Skåne kommer fra vejsiden. Faktisk giver det bedre mening at tro, at de kommer fra et våben, der er monteret bag i en forankørende bil.

Det mener arkitekt Claus Veronese Nielsen fra Hundested. Han har henvendt sig til Bornholms Tidende for at forklare, hvad han tænker om stenkastene.

– Nu er jeg et kreativt menneske, og hvis jeg skal prøve at sætte mig ind i gerningsmændenes hoveder, er der nogle ting, som jeg ikke kan få til at passe, fortæller han.

– Hvis man ser på deres træfsikkerhed, og at de næsten udelukkende har ramt danske biler, vil det kræve megen overvågning, hvis stenene skulle komme fra vejsiden.

– I Sverige har man låst sig fast på den idé, at stenkasterne står klar på forskellige destinationer og skyder et eller andet våben af. Samtidig er ingen gerningsmænd blevet set. Men hvis stenene nu kommer fra et fastmonteret våben bag i en bil, for eksempel en kartoffelkanon, kan det både forklare træfsikkerheden og hvorfor ingen er blevet set, siger Claus Veronese Nielsen.

– Min teori handler så om, at bilen med våbenet bagi overhaler danske biler og lægger sig 200 til 300 meter foran dem. Så affyrer man stenene, der med stor sandsynlighed kun rammer netop de danske biler, der lige er er blevet overhalet.

Claus Veronese Nielsen mener, at det også taler for hans teori, at det markant vil nedsætte gerningsmændenes risiko for at blive pågrebet, hvis stenene kommer fra en bil på den måde, som han forestiller sig.

– Med et våben med en bagudrettet virkning på 200 til 300 meter har de, der bliver ramt, ikke skyggen af en chance for at se, hvem der ramte dem. Når våbenet er fyret af, kan gerningsmændene ubesværet køre væk fra motorvejen flere kilometer væk fra det sted, hvor politiet starter efterforskningen, siger han.

Ville andre bilister ikke se, hvis noget stikker ud og bliver fyret af fra en bil?

– Ikke nødvendigvis. Jeg forestiller mig, at våbenet kunne være en form for rør, der peger ud af for eksempel en sort varevogn. Sådan et hul i en sort bil er der jo ingen, der vil hæfte sig ved, siger Claus Veronese Nielsen.

– Det er et totalt skud i tågen. Men jeg mener, at min teori forklarer nogle ting, og jeg forstår ikke, hvis nogen ikke har set den vinkel, siger han.