Ny drejning: V og S gik med til at frede omstridt tilskud til buskort i hele 2022

Ny drejning: V og S gik med til at frede omstridt tilskud til buskort i hele 2022
Tilskudsordning til buskort fortsætter hele 2022, efter at Venstre og Socialdemokratiet gik med til helt at droppe besparelse fra budgetaftalen. Arkivfoto: Allan Rieck
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 25. NOV 2021 • 19:40
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
25. NOV 2021 • 19:40

Socialdemokratiet og Venstres forslag om at forlænge tilskud til skolebusser indtil sommerferien blev ikke vedtaget, idet begge partier sammen med resten af kommunalbestyrelsen besluttede at finansiere ordningen, som ellers var sparet væk i budgetaftalen, i hele 2022.

I budgetaftalen for 2022 vedtog Socialdemokratiet og Venstre at spare 950.000 kroner på buskort til skolebørn. Besparelsen på skolebuskort berører 276 folkeskoleelever, der har benyttet sig af det frie skolevalg og fået tildelt fri befordring mellem hjemmet og en folkeskole i et andet distrikt. 

Reglerne skulle være trådt i kraft ved årsskiftet, men efter kritik fra mange forældre besluttede de to budgetpartier inden kommunalvalget at forlænge tilskudsordningen, så den gælder resten af skoleåret.

"Det har ikke været intentionen for Venstre og Socialdemokratiet, at børn skulle skifte skole midt i et skoleår, og det vil vi ændre, således at det allerede udstedte buskort kan benyttes skoleåret ud," skrev de to partier om forslaget, der koster 528.545 kroner at finansiere.

Denne halve annullering af besparelsen blev imidlertid ikke vedtaget af kommunalbestyrelsen torsdag aften, for alle partier blev enige om at finansiere den eksisterende ordning i hele 2022.

Et håndslag

Det var Enhedslistens Morten Riis, der fremsatte forslag om at forlænge tilskuddet, så det gælder indtil nytår. Han fortalte, at politikerne ved næste års budgetforhandlinger kan beslutte at genskabe ordningen. 

– Jeg synes, det er en del af det håndslag, man gav forældrene, da man sidst lukkede skoler. Nu tvinger I dem til at skifte skolen til sommerferien i stedet for. Det kan godt være, at det passer bedre ind i årshjulet, men jeg synes stadig, at det er en dårlig beslutning, sagde Morten Riis om forslaget fra V og S.

– Der er rigtig mange grunde til, at forældre har valgt noget andet (end den lokale skole, red.). For familier med mere end ét barn kan det gå hen og blive en ret bekostelig affære, sagde Kirstine van Sabben (BL) om konsekvenserne af spareforslaget.

Uden at dvæle over budgetaftalens fejl gik Erik Lund Hansen (S) kortfattet med til at skrotte besparelsen i 2022.

– Vi kan godt støtte Mortens forslag, sagde socialdemokraten.

V ville have friskoler med

Også alle Venstres medlemmer stemte for at lade tilskuddet til skolebuskort for folkeskoleelever gælde i hele 2022. 

– Jeg kan fornemme, at guldet vokser på træerne næste år, sagde Søren Schow indledningsvist, inden han spurgte, hvorfor ordningen ikke kunne gælde alle skolesøgende børn – altså også friskoleelever.

Fra at ville spare på buskortene fremsatte Venstre et kontraforslag, der ville udvide ordningen til også at gælde de syv bornholmske privat- og friskoler. Ekstraudgiften skulle finansieres af kassen, forklarede Brian Kofoed (V).

Hvor meget sådan en ordning måtte forventes koste, blev ikke belyst, og Venstres ideologiske forslag blev stemt ned – kun Enhedslisten støttede det.

– Det er ikke specielt seriøst at skulle sagsbehandle sådan her, sagde Bornholmerlistens Kirstine van Sabben – der ellers betegnede idéen om at indlemme friskolerne som "sympatisk" – med henvisning til det manglende overblik over omkostningerne.